-

Sbs'de Yabancı Dil sınavı iptal mi edilecek

8 Haziran 2010 Salı yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye genelinde cumartesi günü yapılan 8. Sınıf Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) yabancı dil cevap uygulamasının değiştirilmesi nedeniyle çocuklarının mağdur olduğunu savunan veliler, sınavın yabancı dil bölümünün iptali için dilekçe ile Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurdu.
Sancaktepe'deki Küçük Prens İlköğretim Okulu'nda okuyan öğrencilerin velileri tarafından yapılan açıklamada, " 8. Sınıf SBS'de yabancı dil cevap uygulamasının değiştirilmesi ve bu konuda bilgi verilmemesi nedeniyle ortaya çıkan çok büyük bir mağduriyeti çocuklarımız ile yaşamaktayız. Aşağıda Milli Eğitim Bakanlığı'na ilettiğimiz dilekçe örneğimiz görülmektedir. Çocuklarımızın istikbaliyle ilgili bu 'ayıplı durum'un ortadan kaldırılması konusunda sizlerden de paylaşım ve destek bekliyoruz" denildi.
Veliler tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilen dilekçede ise 8. Sınıf SBS'de yabancı dil cevap uygulamasının değiştirilmesi ve bu konuda bilgi verilmemesi nedeniyle ortaya çıkan mağduriyetin giderilmesi istendi. Dilekçede, önceki yıllarda yabancı dilde tek cevap anahtarı olduğu için öğrencilerin yabancı dil sorularını İngilizce veya Fransızca sorulara bakarak ya İngilizce ya Fransızca'yı seçerek ya da karma biçimde cevapladığı, bu sene ise sınav sonunda yabancı dilde her yabancı dilin ayrı cevap
anahtarı olduğunun anlaşıldığı ifade edildi. Dilekçede şu ifadelere yer verildi:
"Yabancı dil sorularında Fransızca, İngilizce soruları zorluk açısından eşdeğer de değildir. Bu nedenle çocuklarımız daha önceki yıllarda yaptıkları gibi soruları istedikleri dillerdeki sorulara bakarak cevaplamışlar ve doğal olarak tek cevap anahtarı olduğunu düşünmüşlerdir. Fakat ayrı cevap anahtarı olması, Fransızca ve İngilizce eğitim görmeleri veya İngilizce'yi bilmeleri nedenleriyle çocuklarımızın İngilizce olarak, Fransızca olarak veya karma olarak cevapladığı soru cevapları aslında doğru olmasına
rağmen Fransızca cevap anahtarına göre tamamen veya kısmen yanlış olarak değerlendirilecektir. Son üç yıldır girecekleri ortaöğretim kurumu için çalışan öğrencilerimiz, bir anda çok iyi durumda oldukları iki dil nedeniyle inanılmaz bir mağduriyet içine itilmiş, hayatları karartılmıştır. Üstelik en başarılı oldukları konuda başarısız olarak değerlendirilme tehlikesi içine itilmişlerdir."
Soruları Fransızca, İngilizce veya karma olarak cevaplayan öğrencilerin sorununun çözümü için teknik bir çözüm yöntemi bulunmasını isteyen veliler, böyle bir yöntem bulunamadığı takdirde 2010 yılı 8. Sınıf SBS'nin yabancı dil bölümünün iptalini talep etti. Veliler ayrıca, özel okulların öğrenci kabullerinde yabancı dil puanlarının dikkate alınmaksızın yapılacak değerlendirmenin esas alınmasının sağlanmasını istedi.


0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-