Kütle çekim kuvveti 4 temel kuvvet çeşidinden birisidir.
Çevremizde sürekli olarak hissettiğimiz ve bizim hareket edebilmemizi sağlayan en önemli kuvvettir desek yanlış bir şey söylemiş olmayız. Bu kuvvet çeşidi diğer temel kuvvetlerle kıyaslandığında en zayıf olan kuvvettir.
Şimdi gelelim "Kütle Çekim Kuvveti" olarak adlandırılan kuvvetin tam olarak ne olduğuna ve nerelerde karşımıza çıktığına.
Kütle çekim kuvveti olarak adlandırılan kuvvet çeşidi adından da anlaşılabileceği gibi cisimlerin kütleleri nedeniyle birbirlerine uyguladığı kuvvettir. Bu kuvvet temas gerektirmeyen kuvvetlerden olup sadece çekme kuvveti olarak kendini gösterir.
Yerçekimi kuvveti olarak adlandırılan kuvvet "kütle çekim kuvveti"ne en güzel örnektir. Yere düşen bir elmanın bu hareketinin kaynağı dünyanın kütlesi ve elmanın kütlesi sebebiyle birbirlerine etki ettirdikleri kuvvettir.
Dünya elmayı ne kadar çekiyorsa elma da dünyayı aynı büyüklükte çekmektedir. Şimdi kafanız bu durumda biraz karışabilir. Diyebilirsiniz ki "madem ikisi de aynı büyüklükte, dünya neden elmaya doğru gelmiyor?" Bunun sebebi ise dünyanın kütlesinin elmanın kütlesine göre çok çok fazla büyük olması. Bu kuvvet dünya gibi büyük bir cismi hareket ettiremez belki ama elmayı rahatça hareket ettirebilir.
Kütle çekim kuvveti cisimlerin kütleleri ile doğru orantılı aralarındaki uzaklık ile ise de ters orantılıdır. Yani eğer dünyadan uzaklaşmaya başlarsanız size etki eden yer çekimi kuvveti gittikçe azalır.
Dünyanın güneş etrafında dönmesini sağlayan kuvvette dünya ile güneş arasında yer alan kütle çekim kuvvetidir.
0 yorum :
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.