-

Sınıfsal açıdan 'Oğlum Bak git' Olayını anlamak ve yorumlamak

29 Mayıs 2012 Salı yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Olum bak git videosu üzerinden bugüne kadar bin çeşit yorum yapılmıştır.


Belkide  asıl söylenmesi gerekenin dışında  her şey söylenmiştir.
İlk izlendiğinde genel olarak çocuğa karşı oluşan antipati çerçevesinde zor şartlarda çalışan işçi savunulmuştur. 

İçerisinde çocuk sevgisi olan kesimler de olaya hümanist bir şekilde  yaklaşarak çocuğun kafasının yarılmasına karşı çıkmıştır.


Daha sonra çocuğun olayı anlatmasından sonra dengeler sağlanmış eşit şekilde  taraflar destek almışlardır.

Lakin bu olaya aslında sınıfsal açıdan bakmak gerekirse, burada olan biten iki garibanın savaşıdır. 
Bir tanesi kötü eğitim sistemine,dar gelire, fakirliğe kurban edilmiş bir çocuk iken diğeri de emeği, bedeni sömürülen bir işçidir.


Gerçekte çocuk kemeri onlara bu hayatı layık görenlere, Temizlik işçisi de süpürgesini onu çolun çocuğun maskarası yapan sömürücü patronlarına sallamalıdır.


Nitekim olayın Tüm Türkiye'de popüler olmasının ardından çocukla yapılan röportajda muhabirin bu olayın çok meşhur olmasından haberi olup olmadığı sorması üzerine çocuk son derece manidar bir şekilde henüz izlemediğini söylemiştir.


Daha  sonra  taşeron işçiyle yapılmak istenen röportaj  patronunun izin vermemesi nedeniyle  yapılamamış, basına bu konuda  konuşmaması sıkı sıkı tembih edilmiştir. Taşeron işçi de  videoyu izlememiş ünlü olduğundan tam anlamıyla haberi  olmamıştır.


Kısacası  çocuğun da  işçinin de  kaderi aynıdır. Hal böyleyken bu aynı sınıfta  ve aynı kaderi paylaşan iki insana  sanki afrklı taraflardaymış gibi muamale ederek  çatıştırmak, onlardan birinin tarafında  olarak  eğlence malzemesi üretmeye çalışmak protestan ahlakı  burjuva zevki ve  eğlencesinden öte bir şey değildir.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-