-

Shouryya Ray, Newton'un çözülemeyen parçacığın dinamiği sorusunu çözdü

30 Mayıs 2012 Çarşamba yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Newton’un 300 yıl önce ortaya attığı matematik problemini Hintli 16 yaşında bir dahi genç çözdü.

Dünyanın en saygın fizikçilerinden Isaac Newton'un 300 yıl önce ortaya attığı matematik probleminin 16 yaşındaki bir öğrenci tarafından çözülmesi bilim dünyasını şoke etti.

Almanya'da yaşayan 16 yaşındaki Hint asıllı Shouryya Ray, parçacığın dinamiği ile ilgili iki önemli problemi çözmeyi başardı. Ray'in çözdüğü ilk problem, Newton tarafından 17'nci yüzyılda ortaya atılan, yerçekimi ve belirli hava şartları altında fırlatılan bir cismin rotasını hesaplama ile ilgiliydi. Diğer problem ise 19'uncu yüzyılda ortaya atılan ve yine benzer şartlar altında fırlatılan cismin duvara çarpması halinde nasıl yön değiştireceğiyle ilgiliydi.

Hindistan doğumlu genç, problemi bir okul projesini hazırlarken çözdü. Alman medyasının dahi ilan ettiği Ray'e çalışmalarından ötürü bir araştırma ödülü de verildi. Ancak kendisi bu başarısını alçakgönüllü bir şekilde "Bu problemlerin çözümü olmadığı söylendiğinde, denemekten bir zarar gelmez diye düşündüm" sözleriyle değerlendirdi. Genç dahinin dinamik alanına getirdiği bu çözümlerin, balistik gibi alanlarda daha kesin sonuçlara ulaşılmasını sağlayacağı belirtiliyor. Bu problemlerin şimdiye kadar sadece bilgisayar ortamında kısmi çözümlerine ulaşıldığı belirtiliyor.


Dresden kentinden yaşayan Hint asıllı Shouryya Ray, iki temel parçacık dinamiği teorisini çözmesinin ardından bilim dünyası tarafından “dahi” olarak kabul ediliyor. Fizikçiler, Newton’dan kalan bu problemleri geçmişte bilgisayarların yardımyla çözebilmişti.
Ray’in sunduğu çözüm, bilim insanlarına fırlatılan bir topun havada izlediği yolu hesaplamalarında yardımcı olacak. Aynı zamanda, topun duvara nasıl çarpacağı ve duvardan nasıl sekeceği hesaplamalarında da bilim insanlarına kolaylık sağlayacak.
Die Welt gazetesinin haberine göre, Ray, Newton’un problemini çözmeyi Dresden Üniversitesi’ne düzenledikleri okul gezisinde kafaya koydu. Ray, ‘çözülemeyen’ probleme göz attığında, modern metodların problemi çözmek için yeterli olmayacağını anladı.
“Kendime ‘neden olmasın ki’ diye sordum” diyen Ray, “Bir çözüm bulabileceğime inanmıyordum” dedi.
350 yıllık problemi 16 yaşındaki öğrenci çözdüDOĞUŞTAN MATEMATİK AŞIĞI
Die Welt, 16 yaşında çok büyük bir başarıya imza atan gencin, küçüklüğünden beri matematiğe büyük bir ilgi duyduğunu belirtti. Ray’in Freiburg Teknik Üniversitesi’nde araştırma asistanı olarak görev yapan babası Subhashis Ray, oğlunun matematiğe ilgi duymasında önemli bir rol oynadı. Henüz altı yaşında babasından kalkülüs eğitimi almaya başlayan Ray, aynı yaşta denklemleri çözme başarısı gösteriyordu.
Ray, Saksonya eyaletinde kısa süre önce düzenlenen gençlik bilim yarışmasında da matematik ve bilişim teknolojileri alanında ikincilik kazandı.
Hindistan’ın Kalkutta kentinde doğan Ray, Almanya’ya dört yıl önce yerleşti. Kısa sürede Almanca’yı akıcı şekilde konuşmaya başlayan Ray, zekasıyla öğretmenlerinin kısa sürede dikkatini çekmeyi başardı. İki sınıfı otomatik olarak atlayan Ray, böylece üniversite sınavlarına daha erken girecek.



Isaac Newton, 1643 yılında doğdu, 1727'de öldü. İngiliz fizikçi, matematikçi, astronom, mucit, filozof, ilahiyatçı. 1687'de yayımlanan kitabı Philosophie Naturalis Principia Mathematica, klasik mekaniğin temelini yaratmıştır ve tarihte en önemli bilimsel kitaplardan biridir. Bu çalışmasında Newton evrensel kütle çekimini ve hareketin üç kanununu ortaya koymuş ve sonraki üç yüzyıl boyunca bu bakış açısı bilim dünyasına egemen olmuştur. Newton bilim adamları tarafından tarihin en etkili insanlarından biri kabul edilmektedir.

1 yorum :

  1. takdir edilecek bir çocukmuş helal olsun bizden böyle biri çıkmaz artık

    YanıtlaSil

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-