-

"Modern Devlet sanata para harcamaz; Lakin dine para harcayabilir"

15 Mayıs 2012 Salı yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye'de şehir tiyatrolarının kapatılmasını,devletten maaş alan sanatçı kalmaması gerektiğini,
Devlet eliyle sanatın yapılmayacağını, sanatın özel girişimlerin elinde olması gerektiğini belirtenler her ne hikmetse Laik bir ülke iddiasındaki Türkiye'de Diyanet işleri başkanlığı ve onun bütçesini sorgulamıyorlar...


Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, bir ülkede herhangi bir alana özel teşebbüs  yatırım yapmıyorsa kamu yararı adına o alanı devletin desteklemesi gerekir. Dolasıyla Türkiye gibi sanatın ve bilimin olmadığı bir ülkede Devletin sanatı ve bilimsel çalışmaları desteklemesi kamu yararınadır.
             
Son zamanlarda  Devlet Tiyatrolarının kapatılma savunuculuğu yapanların bir kısmı bunu Siyasi iktidara  yalakalık olsun diye yapmaktadır; geri kalanlar da sanatçıların bu mesleği icra edenlerin  kendi ideolojilerine uygun olmadığından dolayı onların devlet eliyle ebslenmesinden rahatsızdırlar. Dolasıyla burada  alınan  karar tamamen siyasi bir karardır.


Nitekim ekşi sözlükten bir yazar konuyu gündeme  şu şekilde  getirmiş:


uc gun once annemle konustum. anne turkiye'de ne var ne yok, haberleri artik takip etmiyorum dedim. oglum devlet tiyatrolari kapatiliyor, babanla bir eglencemiz vardi onu da orospu ettiler (aynen boyle) dedi.


ufak bir google aramasi sonucu turkiye'de 80 bin cami oldugunu ogrendim. her birine ayda her sey dahil iyimser hesap ile 2 bin lira masraf yapildigini dusunursek aylik cok temiz 160 milyon lira harciyoruz. 12 ayda 1 milyar 920 milyon turk lirasi, ve bugunku kurdan yaklasik 1 milyar amerikan dolari gidiyor. iste bu ulkede toplam 25 tane sanat kurumu "ticarethane" olmadiklari ve yillik 100 milyon lira zarara neden olduklari icin kapatiliyorlar. yasanmis oykuleri, dramlari, komediyi, eglenceyi, mizahi, tarihi anlatan ve gorevleri insanlari aydinlatmak olan devlet tiyatrolari "cok yazdigi" ve devleti zarara soktugu gerekcesiyle kapatiliyor. onun yerine semadan indigine inanilan bir kitabin icindeki yuzyillarca yillik hikayeleri konu alan, dogrulugu asla pozitif bilimlerle kanitlanamayacak olan bir din ugruna ayni zararin her yil 20 kati turk insaninin cebinden cikiyor.


turkiye'de artik bilim adami kalmadi, sanatci kalmadi, hukukcular hapiste, dinciler ise devletin her kademesinde. bilim, sanat, ve hukukta geriye giden bir turkiye durmadan yola devam ediyor. ne yoluna oldugunu soylemeye gerek yok sanirim.


edit: ozel mesaj ile tecavuz edip camilerin masrafini cemaat oder dediler. ben devlet oduyor demedim, sadece odenilen paraya ve egitimsizligin nelere yol actigina dikkat cekmek istedim. ama eger ki ille de devlet masrafi istiyorsaniz butun ilk ve orta dereceli okullardaki din ogretmenlerinin maaslarini toplayin, daha buyuk bir rakama ulasacaksiniz. onlari da cemaat oduyor diyemezsiniz ya. alin size devlet "zarari".


edit2: cemaatten toplanan paraları müftülük topluyormus ve bu parlar da öğrencilere burs vs için harcaniyormus. ayrica bir kiyaslama olarak, avrupa ulkelerinde ve amerika'da kilise tamamen devletten bagimsiz ve devletten bir dolar para bile almiyor. buna ragmen amerikalilar kendi ulkelerini gercek anlamda laik bir ulke olarak gormezler ve cogu zaman hristiyanlardan dert yanarlar.
----------

Bu görüşlere  karşı olan bir takım insanlar  Diyanet'in 2012 yılı itibari ile 3 milyar 891 milyon 166 bin lira bütçesi olduğundan habersiz gibi davranıyorlar. Buna ek olarak Türkiye'de tüm zamanların oransal ve sayısal olarak en fazla imam ve müezzin alımının gerçekleştiği dönem yaşanmatadır.

Bu paralar cemaat tarafından  falan karşılanmamaktadır. Cemaat'in topladığı paralar ekstradır. Türkiye'de  islam dini için ciddi bir para  devlet eliyle harcanmaktadır.

Dine harcanan  paranın artırılması sanat ve  Laik bilime harcanan  paranın azaltılması tamamen ideolojik bir karar  dindar bir nesil yaratma projesinin uzantısıdır. Bunun başka bir açıklaması yoktur.

Diğer yandan Ünlü ilahiyat profesörü Yaşar Nuri Öztürk, imamların namaz kıldırmak için para alması konusunda  şunu söyler:

"Namaz kıldırarak alınan paraların tümü haramdır"

Hocanın söylediğinden anlayabileceğimiz gibi Yani din görevlilerin bu işi para için yapması islamın maneviyatına aykırıdır. İslam dini ile para yan yana gelmemesi gerekir. Oysa günümüzde din ile para sermaye iç içe geçmiştir.

Ekşi sözlükte konu ile ilgili diğer bir kişi konu ilgili şunları söylüyor:

diyanet işleri başkanlığı şimdiki gibi her sene 4 milyar lira harcasa da, 1 milyar lira harcasa da hiç olmaması gereken bir kurumdur.
eğer laik bir devlet olma iddiasında iseniz herhangi bir dini kuruma ilişkin yasa yapamazsınız, vergi paralarını o dini kurumlara aktaramazsınız.


elin amerikalısı yazmış anayasasına.
(bkz: abd anayasasının 1. ek maddesi/#26381815)
congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the government for a redress of grievances
"kongre, dini bir kuruma ilişkin veya serbest ibadeti yasaklayan; ya da ifade özgürlüğünü, basın özgürlüğünü kısıtlayan; ya da halkın sükûnet içinde toplanma ve şikâyete neden olan bir halin düzeltilmesi için hükümetten talepte bulunma hakkını kısıtlayan hiç bir yasa yapamaz.”




tiyatro olayında ise işler başka. adam liberteryendir, minimum vergi minimum devlet prensibini benimsemiştir. ya da tiyatroları finansal açıdan daha verimli yönetme planları vardır eyvallah da...buradaki mesele ekonomi politikalarındaki prensipten ziyade "ele geçirme" güdüsü.
aynı yök meselesinde olduğu gibi.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-