-

Kürtaj protestolarında polisin biber gazı kullanıldı

30 Mayıs 2012 Çarşamba yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Ankara Kadın Platformu üyesi bir grup kadın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kürtajı cinayet olarak görüyorum” şeklindeki sözlerini, Ankara’daki YKM binası önünde protesto etti. Kadınlar, burada, “ters istikâmetten çıktıkları” gerekçesiyle, polisin biber gazına maruz kaldılar.

Ankara YKM önündeki eyleme, yaklaşık bin kadın katıldı. Kadınlar, “Tayyip’e yuh de, yuh deme çüş de”, “Kürtaj benim seçimim, cinayet senin seçimin”, “Bağır herkes duysun, Tayyip şiddeti son bulsun” şeklinde sloganlar attılar. Kadınlar slogan atarken, Başbakanlık’a doğru yürümek istediler. Ancak polis engeliyle karşılaştılar. Çevik kuvvetin barikatını aşamayınca Güvenpark’a yönelen kadınlar, burada basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:
“Kürtaj hakdır, Uludere katliam. Başbakan, kendisine tepki gösteren kadınları, ‘Bazı terbiyeden muaf tipler’ diye tanımlayıp; ‘Bu ülkede her meselenin sorumlusuyum’ diyerek, rahmimizden dahi sorumlu olduğunu ilan etti. Başbakanın esas derdi çocukları yaşatmak değildir. Hepimizin gözü önünde katledilen insanlarla tıbben ve hukuken canlı sayılmayan bir hücreyi eş tutmaktadır. Başbakan ve şurası, kadınları birer kuluçka makinesi görmekte ve doğum sayısını arttırarak, dünya piyasasına pazarlayacağı ucuz işgücünü garanti altına almaya çalışmaktadır. ‘Ben bu ülkeyi pazarlamakla mükellefim’ diyen Tayyip Erdoğan için kadın bedeni de üzerinde kontrol kurmaya çalıştığı bir pazarlık malzemesidir.”

Ters istikâmetten çıktılar diye!

Basın açıklamasının ardından Güvenpark’tan, metro tünellerini kullanarak Yüksel Caddesi’ne geçmek isteyen kadınlara polis, biber gazıyla karşılık verdi. Polisin biber gazını, “kadınların ters istikâmetten çıktıkları” gerekçesiyle sıktığı belirtildi. Polisin biber gazı sıkması nedeniyle de olay yerinde bir süre gerginlik yaşandı. Bir kadın, hafif şekilde yaralandı.

Eskişehir'de 10 kadın gözaltına alındı

Çeşitli partilere ve sivil toplum kuruluşlarına üye kadınların biraraya gelerek oluşturduğu Eskişehir Demokratik Kadın Platformu üyeleri, ellerinde ‘Kürtaj haktır, Uludere Katliamdır’ yazılı pankart ile AKP Eskişehir il binası önünde basın açıklaması yapmak istediler.

Pankart ve çeşitli dövizlerle yürüyen Eskişehir Demokratik Kadın Platformu üyelerini polis AKP İl Binasının bulunduğu Yunus Emre Caddesine çıkmalarını önledi. Asarcıklı caddesinin sonunda yürüyüşçülerin önüne çevik kuvvek ekipleri barikat kurdular. Bir süre polisle AKP il Binası önüne gelerek basın açıklaması yapmak isteyen yürüyüşçüler arasında pazarlık yaşandı. Polis yürüyüşçülere izin vermeyince, yürüyüşçüler ile polisler arasında arbede yaşandı. Polis müdürleri megafonla yürüyüşçüleri dağılma konsunda uyardılar. Yürüyüşçülerde polislerin uyarısına çeşitli sloganlarla karşılık verdiler. Bu arada yoldan geçen bir kadının Eskişehir Kadın Platformu üyelerine ‘Sizden anne olmaz’ şeklinde bağırması tansiyonu yükseltti.

Polisle Eskişehir Kadın Platformu üyeleri arasında yaşanan arbede de 10’a yakın platform üyesi gözaltına alınarak, Eskişehir Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu adına bir basın açıklaması yapan Fatma Deniz, kürtaj hakkını neoliberal muhafazakar AKP’ye tartıştırmayacaklarını belirterek, "Tayyip Erdoğan üç çocuk ile başladığı kadın bedenine yönelik saldırılarına devam ediyor. Erdoğan, AKP Genel merkezinde kadın kolları 3. Kongresinde ‘her kürtaj bir uludere’dir’ diyerek kürt halkına karşı izlediği politikayı kadın düşmanı politikalarıyla iç içe geçiriyor. Peşisıra AKP’liler kanadoında Erdoğan’ın söyeldiklerini destekleyen, pekiştiren açıklamalar geldi. AKP, hükümeti gerici cinsiyetçi, piyasacı politikalarıyla iktidarda olduğu 9 yıl boyunca s,stematik bir biçimde kadınların kazanılmış haklarını gasp etmiş, bir yandan emeğini değersizleştirirken bir yandan da sömürüyü derinleştiren bir kadın politikası izlemiştir” dedi.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-