-

Periferik arter hastalıkları nedir?

5 Nisan 2012 Perşembe yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Kol ve bacaklarımızı kanlandıran atardamarla*ra periferik arterler denir. Bacak arter (atar*damar) hastalıklarına daha sık rastlanır. Ar*terlerimiz oksijen ve besinlerden zengin kanı kalbimizden, vücudumuzun diğer yerlerine taşır. Bacak-larımızdaki arterlerlerde kan akımı kasintiye uğradığında, onlar ihtiyacı olan yeterli kan ve oksijeni alamaz. Bu du*ruma periferik arter hastalığı (PAH) denir.  
PAH yürümekle ağrı veya rahatsızlığa sebep olur. Ağrı kalça, uyluk, baldır veya ayak üzerinde olabilir. PAH ge*nellikle ileri yaşla birlikte ortaya çıkar. Sigara içen ve dia-beti olanlarda daha erken yaşta da görülebilir.
Normalde arterlerimizin iç yüzeyi düzdür ve kan akımına engel teşkil etmezler. Yaşla birlikte gelişen atheroskleroz kan akımında azalmaya veya kesintiye sebep olur. Damar duvarında oluşan bu atherosklerotik plak kolesterol, kalsi*yum ve fibröz dokudan oluşmaktadır. Zamanla bu plaklar büyüyerek damarlarda daralma ve tıkanmaya sebep olur. Bu olay bacak arterlerinde olabildiği gibi kalp, beyin ve diğer organ arterlerinde de olabilir.

Şikayetler nelerdir ?
Hastaların yarısında hiç şikayet yoktur yada hafif şikayet*ler vardır. En sık erken şikayet intermittent kladikasyodur (İK). İK yürümekle olan ve istirahatle geçen bacak adale-sindeki ağrı ve rahatsızlık hissidir. En sık baldır adalesin*de olur. Bacaklarda ağrı, ağırlık, sertlik, kramp ve güçsüz*lük hissedilebilir. Hızlı yürüme, yokuş ve merdiven çıkma ile bu şikayetler artar. Zamanla hastalık ilerler ve rahat yürüme mesafesi kısalır.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-