Her kadının korkulu rüyalarından biri de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Hayat konforunu bozar; gün boyu sizi çok sık rahatsız eder, hareketlerinizi kısıtlar. Özellikle kış aylarında nükseden idrar yolları enfeksiyonlarını Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İrem Cansever’le konuştuk.
İdrarda yanma, kasık ağrısı, sık idrara çıkma ve bazı olgularda da ateşle kendini gösteren idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisinin aslında basit olduğunun altını çizen Cansever, ‘Kronik hale dönüşmemiş basit enfeksiyonlar 5 günlük ağızdan antibiyotik kullanımı ile düzelirler. Ancak önemli olan kendimizi enfeksiyondan korumaktır. Üşütmek sıklıkla enfeksiyonu tetikler. Bu nedenle büyüklerimiz ayaklarını ve belini sıkı tut derlermiş hep.
Aslında idrar yolları enfeksiyonlarında en önemli koruyucu su içmektir. Böbrekler ve idrar yolları vücudumuzun havuzu gibidir. Ne kadar çok çalıştırırsanız o kadar az enfeksiyon oluşur. Devri-daimi iyi olan havuz mikrop tutmaz diye biliriz. Bir bakterinin idrar torbasına ve/veya böbreklere yerleşebilmesi için durağan bir ortam gerekir ki; idrar besi yeri görevi görür ve bakteriler çoğalır. Bol su ile (günde yaklaşık 2-2.5 lt) idrar yolundaki idrar akışını sağladığımızda enfeksiyon ortamı oluşması zorlaşır.
Ayrıca su, detoks ve bağışıklık sisteminin kuvvetli tutulması için birebirdir. Bilinmesi gereken önemli bir konu da bazı idrar yolu enfeksiyonu oluşturan bakterilerin eşler arasında bulaşabileceğidir. Bu nedenle eğer sık idrar yolu enfeksiyonu oluyorsanız, yaz mevsiminde rahat, kış aylarında sürekli rahatsızsanız veya uygun antibiyotik kullanımına rağmen ısrarla düzelmeyen idrarda yanma ve kasık ağrısı şikayetleriniz varsa bu nadir bakteriler için özel kültürler yaptırmalı ve eşinizle beraber tedavi edilmelisiniz. Dileğimiz, hiç hasta olmamanız; tavsiyemiz, idrarda yanma, sık idrara çıkma, kasık ağrısı ve/veya ateş şikayetiniz varsa hemen doktorunuza başvurmanızdır.’ açıklamasında bulundu.
0 yorum :
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.