-

Birinci Dünya Savaşında Kaybedilen Topraklar nerelerdir?

26 Kasım 2011 Cumartesi yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Ruslar ilerleyerek Muş Bitlis Van Erzurum ve Trabzona kadar Doğu Anadoluyu ele geçirmiş Mustafa Kemal Muş ve Bitlisi bizzat kurtarmıştır. 3 Mart 1918 Brest-Litowsk Antlaşması ile bu bölgeler hatta 1878 Berlin Antlaşmasıyla kaybedilen Kars Ardahan ve Batum da geri alınmış Kafkas cephesi kapanmıştır.

Savaşın Sonuçlanması ile; 1918 Yılı Almanya için sonun başlangıcı olmuştur.Sınırlı kaynakları ile abluka altında hammadde ve gıda sıkıntısı had safhaya ulaşan Alman İmparatorluğu’nda Rusya’dan Ekim Devrimi sonucunda hızla yayılan Bolşevik Hareketleri ile grevler ve ayaklanmalar başlamıştı. Bu grevleri önlemeye çalışan hükümet çok kritik bir hata yaparak grevcileri -ceza olarak- savaş alanlarına sürdü. Grevciler bu sefer de Alman Ordusu içerisinde isyanlara ve itaatsizliklere yol açtılar. 1918′de savaş tamamen İttifak Devletleri aleyhine dönmüştü. Rusya’nın savaştan çekilmesiyle Doğu Cephesi’ndeki gücünü Batı Cephesi’ne kaydıran Almanya mart ayında General Ludendorff komutasında büyük bir saldırı başlattı. Bu saldırı sonucunda Almanya kısmen başarılı olup cepheyi yarmayı başarsa da Alman Ordusu içerisindeki isyancılar ve karşı tarafta da Amerikan Tankları’nın cepheye sokulması ile daha fazla ilerleyemedi.İtilaf Devletleri Alman Ordusu’nu geriye doğru püskürtmeye başladı. Bu saatten sonra artık İttifak Devletleri için yapılacak pek bir şey kalmamıştı.

İtilaf Devletleri’yle tek tek İttifak Devletleri arasında yapılan mütarekelerle çatışmalar resmi olarak sonlandırılmıştır. Bu mütarekeler Bulgaristan ile 29 Eylül 1918 tarihinde Selanik Ateşkes Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu ile 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Ateşkes Antlaşması Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile 3 Kasım 1918 tarihinde Villa Giusti Antlaşması ve Almanya ile 11 Kasım 1918 günü Rethondes Antlaşması’dır.

ilgili aramalar: birinci dünya savaşında kaybedilen topraklar, birinci dünya savaşında kaybettiğimiz topraklar, modros ateşkes antlaşmasında kaybettigimiz yerler hakkında bilgi, birinci d yuzde c3 yuzde bcnya sava yuzde c5 yuzde 9f yuzde c4 yuzde b1nda kaybetti yuzde c4 yuzde 9fimiz yerler, dünya savaşında kaybettiğimiz topraklar, birinci dünya savaşı kaybedilen to, mondros ateşkes anlaşmasından sonra kaybedilen topraklar, mondros ateşkes antlaşmasında kaybedilenn, 1dünya savaşından sonra kaybedilen topraklarımız, mondros ta kaybettiğimiz yerler, 1 dünya savaşi kaybetigimiz cepheler, mondros ateşkes antlaşmasıyla kaybedilen yerler, 1 dünya savaşında kaybettiğimiz yerler, mondros ateşkes antlaşmasıyla kaybedilen, osmanlı devleti berlin antlaşmasında kaybedilen topraklar, rihanna, mondrostan önce kaybedilen tpraklr, kaybedilen topraklar, ateşkes antlaşması sonucunda kaybedilen topraklar, mondros ile kaybedilen topraklar,

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-