-

Nef'i için söylenmiş hiciv beyitleri

8 Ekim 2011 Cumartesi yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Klasik Edebiyatımızın XVII. yüzyılda yaşamış önemli şahsiyetlerinden Nefl, devrinde çok dikkat çekmiş bir şairdir. Henüz yaşadığı donemde bazı şairler tararından kaside üstadı kabul edilip hakkında Övgü dolu methiyeler yazılırken, bazı şairler tararından da ilim ehlini hicveden cahil biri olduğu ime sürülerek, ağır şekilde hkvedumiştir. Bu hicivler içersinde şimdiye kadar kimin tarafından söylendiği bilinmeyen bir Farsça beyitte, şairin katlinin gerektiği şöyle belirtilmiştir:
Edebiyatımızda çok bilinen fakat lâ edri (söyleyeni belli olmayan) olarak geçen bu Farsça beyit, İncelediğimiz bir Sihâm-i Kaza2 nüshasında Nef İnin Kafzâde Fliziye yazdığı bir hiciv kıtasından açıkça anlaşıldığına göre, Kafzâde Fâlz! tarafından söylenmiş olmalıdır. Neft, katlini gerekli gören, devrinin önemli şahsiyetlerinden Kafzâde Fâi-zi'ye şöyle cevap vermiştir:
Kâfoğlı nasthatdür işit bu sözi benden
BU rütbe-i 'irfâhunı yârana uhlşma
Zehri katı mUhlikdür ahun bir dahi zinhar i
Eflye ulaş..........Nef İye ulaşma3 '
Klasik edebiyatımızda önemli bir yer tutan hiciv, XVII. yüzyılda, edebiyatımızda hicivlerinden en çok söz edilen Nef tyi yetiştirmiştir. Bilindiği gibi Nefl bu alanda Sihâm-ı Kaza adlı hichr mecmuası île gerçekten birün yapmış, devrin devlet adanılan yanında Nev'izâde Atftyî, Kafzâde Faizi, Mantıki, Nâdiri, Riyazi gibi devrin önemli edebi şahsiyetlerini hicvetmiş ve onlar tarafından hicvedilmiştir. Sihâm-ı Kazanın incelediğimiz bu nüshasında Nef inin hicivleri yanı sıra Nef'lye söylenmiş hicivler, hicvi söyleyen şairin adı altında'toplanmıştır. Edebiyat tarihimizin bazı karanlık noktalarını aydınlatmamıza yarayacak ve bizi şairlerimiz hakkında daha doğru neticelere ulaştıracak olan bu tip eserlerin incelenerek tenkitli baskılarının yapılması ihtiyacı, bu inceleme ile bir kere daha ortaya çıkmaktadır.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-