Kıbrıs, Doğu Akdeniz'de yer alan bir adadır. Ada, Eski Dünya Kıtaları olarak anılan Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birbirine en yakın olduğu yerde yer alır. Kuzey Yarım Kürede, sıcak kuşağın sona erdiği (30° k. enlemi) ve Ilıman Kuşağın başladığı bölgede yer alır. (35° K. enlemi Kıbrıs'ın ortasından geçer.) Ilıman kuşakta yer almasına rağmen, sıcak kuşağın etkisi altında kalır ve bu durum adanın yıl boyunca sıcaklığının 0° altına düşmemesini sağlar.
Kıbrıs adası, Kuzey ve Güney Kıbrıs olarak ikiye ayrılır. Buğday tarımının yetiştirilmesi için uygun alanların tespiti ile ilgili bu çalışmada, sadece Kıbrıs'ın kuzey kesimi çalışma alanı olarak seçilmiştir. Bu durumun altında Güney Kıbrıs'taki bilgilere kolay ulaşılamaması yatmaktadır.
Adanın bulunduğu konum ve doğal koşulların elverişliliği nedeniyle, Kıbrıs halkı ülke topraklarını işlemekte ve bu topraklardan ürün elde etmektedir. Yapılan tarım faaliyeti daha fazla kuru tarım bunun yanında az da olsa sulu tarım niteliklidir. Kuru tarım faaliyeti içerisinde de ilk sırayı buğday tarımı almaktadır. Bunun nedeni yıl içerisinde sıcaklığın hep yükseklerde seyretmesi ve özellikle sıcaklığın yaz aylarında çok yüksek değerlere ulaşmasıdır. Bunun yanı sıra sulu tarım da yapılmakta, ancak bu faaliyet daha çok gölet ve baraj çevresinde, sınırlı bir alanı kapsamaktadır. Buğday tarımının önemi işte bu aşamada karşımıza çıkar. Bu nedenle de bu çalışmada "KKT.C.'de buğday tarımı için uygun alanların analizi" konusuna değinilmiş ve buğday tarımı için uygun alanlar sınıflandırılmıştır. Böyle bir sonuca varmak amacıyla da haritalardan, tablo ve tablosal olmayan verilerden yararlanılmış ve gerekli çalışmalar yapılmıştır. Günümüzde gelişen teknoloji ve bilgisayar ortamında kısa zamanda, daha az personelle daha doğru sonuçlar elde etmek mümkündür. Bu amaçla günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilecek yazılımlara gereksinim duyulmaktadır. İşte bunlardan biri olan Arcmap 8.3 yazılımı kullanılarak, elde edilen veriler sayısallaştırılmış, bilgisayar ortamında depolanmış ve her bir çalışma ayrı ayrı değerlendirildikten sonra her bir veri raster veri tabanına dönüştürülerek sınıflandırmaya uygun hale getirilmiş ve sınıflandırmadan sonra bir bütün olarak ilişkilendirilmiş ve analiz aşamasına hazır hale getirilmiştir. Son olarak ise analiz gerçekleştirilerek sonuç elde edilmiş, bunun kapsamında K.K.T.C.'de buğday tarımı için uygun alanların analizi yapılmıştır.
Çalışmada değerlendirilen veriler ve analiz:
A) Yeryüzü Şekilleri a)Yükseklik b)Eğim
c)Bakı
B) İklim
a)Sıcaklık b)Yağış
C) Toprak Özellikleri
D) Arazi Kullanım
E) Buğday Tarımı İçin Uygun Koşullar
F) Analiz
Şekil 1: Analiz aşamasının tablosal ifadesi.
0 yorum :
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.