11 Haziran 2012 Pazartesi

Kadıköy'de tutuklu öğrenciler için özgürlük mitingi

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi, 700'ü aşkın tutuklu öğrenci için Kadıköy'de miting düzenledi. Mitingde öğrenciler, "Gençlerin ve geleceğin fikirleri hapsediliyor", "Tutuklu öğrencilere özgürlük", "YÖK'ün vaat ettiği gelecek tutsaklık mı?" dövizleriyle yürüdü.
Halkların Demokratik Kongresi ve Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi çağrıcılığında 700'ü aşkın tutuklu öğrencinin serbest bırakılması için Öğrencime Dokunma Kampanyası, Eğitim-Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi katılımıyla, "Tutuklu öğrencilere özgürlük" mitingi düzenlendi.
Kadıköy'de düzenlenen mitinge BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de katıldı.
"Tutuklu öğrencilere özgürlük"Kadıköy Tepe Natulius önünde bir araya gelen yüzlerce öğrenci, “Tutuklu öğrencilere özgürlük” pankartı ve hapishaneleri temsil eden parmaklıklar taşınarak, “TMY çöpe öğrenciler kampüse”, “Bize gücünüz yetmez biz kazanacağız”, “Eşit parasız anadilde eğitim” sloganlarıyla Kadıköy Meydanı'na yürüdü.
Kadıköy meydanında yapılan mitingde ortak metni Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Irmak Erdoğan okudu. Metnin Kürtçesini ise Bilgi Üniversitesi siyaset bilimi bölümü öğrencisi Erselan Aktan okudu.
"Ya biz dışarı çıkacağız, ya da bütün halkı içeri alacaksınız""Tutuklamalar her gün devam ediyor!" denilen açıklamada, 700'ü aşkın tutuklamaların olduğuna dikkat çekilerek, "Boyundaki poşu, evdeki ders notları, kitaplar, su faturaları, devlet tarafından katledilen öğrencileri anmak, basın açıklamasına katılmak suç olarak kabul ediliyor. Yaşanan bir sınıf savaşıdır. Bugün yapılan, kazanılan haklarımızın geri alınmaya çalışılmasıdır. Devran dönüyor! Ama hava da dönüyor! Terörle mücadele kanunuzu da özel yetkili mahkemelerinizi de başınıza çalacağız. Ya biz arkadaşlarımızı dışarı çıkaracağız. Ya da bütün bir halkı içeri alacaksınız" denildi.
tmy.jpg
Demirtaş: "Başbakan 'padişahım sen çok yaşa' densin istiyor"Mitinge katılan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş söz alarak, "Başbakan kendine muhalif olan herkese öfke kusuyor. Öğrenciler de bu sebeple onun düşmanı. O istiyor ki herkes ona methiyeler düzsün. Padişahım sen çok yaşa desin. Böyle olmayan, parasız eğitim isteyen gençlere 8 yıl ceza veriyor. Uydurma delillerle uyduruk mahkemelerle öğrencileri terörist ilan ediyor" diye konuştu.
"Sizden hesabı bu gençlik soracak"Demirtaş, "Tayyip Erdoğan kendini padişah zannediyor. Öğrenciler Erdoğan'ın ve saz arkadaşlarının kölesi değil, üniversiteler de şirket değil. Unutmayın bu öğrenciler sadece öğrenci olarak kalmayacak. Sizden hesabı bu gençlik soracak" dedi. BDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel de, TMY ve ÖYM’ye karşı mücadele edeceklerini, öğrencilerin yanında olacaklarını söyledi.
Tutuklu öğrencilerin anneleri konuştuTekirdağ cezaevinde tutuklu bulunan İstanbul Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Yiğit Yirmibeş'in mektubu okundu. Aileler de söz aldı. Tutuklu öğrencilerden Deniz Küçükbumin'in annesi "Ben sadece Deniz'in annesi değilim, hepinizin annesiyim" dedi. İstanbul Üniversitesi öğrencisi tutuklu Eren Yurt’un annesi Sultan Yurt da, “Oğlum iş, ekmek, özgürlük istediği için, parasız eğitim istediği için tutuklandı. Zannetmesinler ki onu tutuklayarak susturacaklar, ben şimdi onun bir adım önünde mücadele ediyorum” dedi.
Akademisyenler: Eğitimi biz yapıyoruz, yoklamayı yargı!Öğrencime Dokunma kampanyası adına konuşan Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Verda İrtiş, "Tutuklu öğrencilere karşı bilim üreten üniversite yönetimlerinin suskunluğu utanç verici. ÖYM'nin hükmünü de, YÖK'ün disiplinini de kabul etmiyoruz, bizim TMK'ya ve ÖYM'ye verecek öğrencimiz yok. Onlar bizim öğrencilerimiz, sayılarını da adlarını da biz biliriz" dedi.
Açıklamaların ardından miting Bandista'nın şarkılarıyla son buldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.