FBI yaptığı açıklamada söz konusu saldırıyı ‘iyi planlanmış’ bir eylem olarak tanımlayarak eylemin ‘terörist’ bir saldırı olabileceğine ilişkin yorumları güçlendirdi. Ancak uzmanlar, söz konusu eylemin motivasyonu konusunda konuşmanın erken olduğunu belirterek çalışmaların devam ettiğini duyurdu.
OBAMA: KİMİN YAPTIĞINI BULACAĞIZ
ABD halkına seslenen Başkan Barack Obama, "Saldırıyı kimlerin neden yaptığını henüz bilmiyoruz. Konuyla ilgili tüm deliller ortaya çıkmadan herhangi bir yargıda bulunulmamalı. Ancak bu saldırıyı hangi kişi ya da grupların yaptığını bulacak ve adaletin önüne çıkaracağız." şeklinde konuştu. Başkan Obama, FBI Direktörü Robert Mueller ve Yurtiçi Güvenlik Sekreteri Janet Napolitano’dan bilgi aldı. Uzmanlar söz konusu saldırının Amerika içinden hükümet karşıtı sağ gruplar tarafından ya da uluslararası bir örgüt tarafından da yapılmış olabileceğine dikkat çekiyor.
Amerika’nın tarihi ve en büyük maratonu olarak bilinen ve 23 bin yarışçının katıldığı Boston Maraton’unda düzenli bombalı saldırılar sonucu 3 kişi öldü, 147 kişi yaralandı. Yaralılardan 17'sinin durumu kritik.
İlk patlama, yarış bitiş noktasına yakın Boston Halk Kütüphanesi’nin karşısında bir çöp konteynerinde meydana geldi. İkinci bomba ise aynı cadde üzerindeki Mandarin ve Lenox otelleri arasında patladı.
Habere yer veren Washington Post, 23 bin kişinin koştuğu maratonda yarışan bir polis memurunun sözleriyle dehşet saldırının boyutlarını gözler önüne serdi. Rhode Island bölgesinde atlı polislik yapan Roupen Bastajian, “Bazı koşucular yarışı bitirdi ama şimdi ayakları yok. Birçok insanın ayakları kopmuştu. Ortalık kan gölüne döndü, gerçekten korkunç bir manzaraydı” şeklinde konuştu.
PAKİSTAN'DAN AÇIKLAMA: İLGİMİZ YOK
Pakistan Taliban Örgütü (TTP), ABD’de Boston Maratonu sırasında 3 kişinin ölümü, 130 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamalarla ilgilerinin olmadığını duyurdu.
TTP sözcüsü İhsanullah İhsan, yerel bir gazeteciye yaptığı açıklamada, "Boston’daki patlamalarla ilgimiz yok" dedi. ABD hedeflerine buldukları her fırsatta saldırmaktan kaçınmayacaklarını belirten İhsan, Boston’daki patlamalarda ise hiç bir sorumluluklarının bulunmadığını ifade etti.
Pakistan asıllı ABD vatandaşı Faysal Şehzad’ın 2010 yılında New York’un Times Meydanı’nda bomba yüklü araçla gerçekleştirmek istediği saldırı girişimini TTP üstlenmişti.
FBI: İYİ PLANLANMIŞ BİR EYLEM
Amerikan The New York Times Gazetesi, saldırının gerçekleştiği 15 Nisan tarihinin vergi iade beyannamelerinin son günü olduğuna dikkat çekti; Massachusetts ve Maine eyaletlerinde resmi gün olarak kutlanan Vatanseverler gününe denk gelmesinin anlamlı olduğu yorumunda bulundu. Diğer taraftan 1993 yılında 80 kişinin ölümüyle sonuçlanan Waco ve 1995 yılında 168 kişinin ölümüyle sonuçlanan Oklahoma saldırıları da aynı hafta içinde gerçekleşmişti.
Boston Belediye Başkanı Tom Menino ve Massachusetts Valisi Deval Patrick söz konusu saldırının yaşandığı alanın 2 gün boyunca kapalı olacağını belirterek, güvenlik nedeniyle bazı binaların boşaltıldığını, halkın bir süre toplu alanlardan uzak durmalarını ve konuyla ilgili bilgisi olabileceklerin yetkililerle bilgilerini paylaşmasını istedi. ABD İstihbarat Servisi Sözcüsü Ed Donovan da Beyaz Saray’da güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığını duyurdu. Olay sırasında yarış alanına 3 mil uzakta bulunduğunu belirten Bostonlu Türk vatandaşı Nurettin Karaca olayla ilgili gözlemlerini anlattı.
Karaca, "Bu uzaklıktan bile patlamaların sesini duyduk. İlk patlama Boylston caddesinde 14:50’de oldu. Patlamanın olduğu yerin hemen karşısında Amerika’nın en büyük Apple mağazası var. Camlarının kırıldığını gördüm. Daha sonra olay yerine hemen sinyal kesici araçlar geldi. Telefonlarımız sinyal kesici araçların gelmesinin ardından çalışmadı. Bazı araçlar da gaz sızıntısına karşı önlem almaya çalıştılar. Polis olay yerine derhal kapattı." Olaydan hemen sonra gelen ihbarlar sonucu The Mandarin, Lenox Hotels otelleri ve Prudential alışveriş merkezi boşaltıldı. Uzmanlar St. James ve Trinity caddelerinin yanı sıra Boston’un kasabalarından biri olan Newton’da patlayıcılar bulunduğunu kaydetti. Uzmanlar, diğer patlayıcıların infilak etmesinin sinyal önleyici araçların alana gelmesiyle engellenmiş olabileceği gibi, saldırıyı düzenleyenlerin, ‘daha fazlasını da yapabiliriz’ mesajını da içeriyor olabileceğini belirtti.
BAYRAKLAR YARIYA İNDİ
Ülkede bayraklar yarıya indirildi. Başkent Washington’da ve New York'ta sıkı güvenlik tedbirleri alındı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.