9 Aralık 2012 Pazar

İnci Pastanesi neden kapatıldı - Şimdi ne olacak?


1944 yılında Lucas Zigoridis’in açtığı İnci Pastanesi dün polis zoruyla tahliye edildi. Tescilli Cercle d’orient (Serkildoryan) binası ' restorasyon ' projesi kapsamında Yargıtay İnci Pastanesi'nin tahliye kararını onayınca pastaneye de son profiterolleri dağıtıp binayı terketmek düştü. Pastanenin kapatılmasına tepki gösteren vatandaşlarla polis arasında arbede yaşandı, protestoculardan biri gözaltına alındı.
Emek Sineması'nın da içinde bulunduğu Serkildoryan Kompleksi'ni yeniden ayağa kaldırma iddiasındaki projenin uygulayıcısı Kamer İnşaat. Şirket binayı 25 yıllığına eski Emekli Sandığı’ndan kiralamış. Proje kapsamında Serkildoryan binası restore edilecek, Emek Sineması ise yıkılarak yerine yapılacak 8 katlı alışveriş merkezinin en üst katına taşınacak. Projede 23 bin 500 metre karenin 16 bin 500 metrekaresi ticari işlere ayrılmış durumda.
'İNCİ'Yİ İNCİ YAPAN HALKTIR'
Tahliye sırasında İnci Pastanesi’nin yetkilisi Musa Ateş, "Bu sabah geldiğimizde kapıda tahliye kamyonları bekliyordu. Bize birkaç gün verin dedik ama dinlemediler. İnci’yi İnci yapan halktır, halkı hiçe mi saydınız? Biz başından beri tarihi binamızın içi aslına uygun yapılsın dedik, başka bir şey istemedik.Yargıtayın kararı buranın tarihini, kültürünü yok sayan bir karardır. Bu tarihi mirası yağmalıyorlar’’ diye konuştu.

Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı da kendilerinin yargı sürecinin devam ettiğini belirterek ‘’İnci Pastanesi gözlerimizin önünde yağmalanır gibi taşınıyor. Buranın 68 yıllık çalışanlarına saygısızlık, insanlık dışı bir uygulama’’ dedi.
BAŞKA YERDE HİZMET VERMEYECEK
Musa Ateş, İnci'nin başka yerde hizmet vermeyeceğini belirterek "İnsanların kaybettiklerini anlaması, yokluğunu tatması adına başka bir yerde hizmet vermeyeceğiz" demişti. SGK'ya -yani kamuya- ait binanın diğer kiracıları da kendilerine hiçbir bilgi verilmeden bu sabah Kamer İnşaat ve Emek A.Ş. apar topar dükkanlarından çıkartıldıklarını anlattı.

İnci Pastanesi’nin avukatı Hasan Tiftik ise Yargıtay kararına ilişkin “karar düzeltme” başvurularından sonuç alamazlarsa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarını belirtti.

NE OLMUŞTU?
Emek Sineması ve Serkildoryan Kompleksi İstanbul 9. İdare Mahkemesi Mayıs 2010’ta “uygulanması halinde telafisi güç ya da imkansız zarar doğuracak nitelikte olduğu” gerekçesiyle durdurduğu restorasyon projesini, Aralık 2011'de bozmuştu. 24 Aralık 2011’de binlerce kişi tarihi binanın yıkılmaması için Emek Sineması önünde toplanarak, gösteri yapmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.