13 Eylül 2012 Perşembe

Müslümanların masumiyeti filminin konusu Türkçe Dublajı

Öncelikle söyliyelim ki henüz filmin Türkçesi hazırlanmadı.

Gösterime girdikten hemen sonra  Müslüman ülkelerde büyük tepki geçen ve ölümlere yol açan “Innocence of Muslims” filmi Sam Bacile takma adlı bir yapımcı tarafından çekildi. Filmin oyuncuları  nasıl bir filmde oynadıklarını bilmeden oynatılmışlar.

Film son derece kötü bir sinema tekniğine sahip . Bu da amacın film çekmekten ziyade müslümanları hedef alarak provoksyon yaratmak olduğunu ortaya koyuyor.

Filmde Muhammed Peygamber'in cinsel hayatı kadınlara bakışı arap toplumu ve islamın sosyal yaşam tarzı  alaycı küçük düşürücü bir uslüpla ele alınıyor. Film daha ziyade alaycı hafife alıcı bir tarzla müslümanları küçük düşürmek amacıyla çekilmiş.

Ayrıca sahneler birbirinden çok kopuk. Filmin konu bütünlüğü  yok. Birbirinden bağımsız sahneler ard arda birleştirilerek oluşturulmuş kötü bir film.

Bu kadar kötü bir filme 5 milyon dolar harcanması son derece şaşırtıcı...

14 dakikalık youtube'da yayınlanan bölümü ile ilgili ekşisözlükten bir değerlendirme:

- 2.16 ilk sahnede abdülmuttalip ve oğlu var muhammed'in "babasız" olduğundan bahsediyorlar. tam bir kışkırtma örneği.

- 3.07 sahne muhammed'in erol taş gibi et yemesiyle yanındaki kadının da aç gözlerle bakmasıyla başlıyor. "muhammed the bastard" lafları uçuşuyor. bir muhafız hz. muhammed'i hatice'ye götürüyor. kadın hz. muhammed'in don giymediğinden bahsediyor. tamamen kışkırtma.

- 4.00 cebrail gelmiş, hz. muhammed hatice'nin etekleri altına saklanmaya çalışıyor. bacaklarımın arasına gir saklan diyor hatice, sonra cabrail gidiyor.

- 4.48 dışarıdaki papaz elbiseli tipleme varaka bin nevfel. hz. muhammed bu arada eşeği ilk müslüman hayvan yapmaya çalışıyor. hatice varakadan yardım istiyor o da eski kitaplardan devşirerek yeni bir kutsal kitap yazmaya yardım edeceğini söylüyor.

- 6.07 hz. muhammed "erkekleri öldürün, kadınlara, mallara, hayvanlara el koyun" diyor. yancılardan biri pis bir gülümseme ile "çocukları ne yapalım" diyor. hz. muhammed de "ne isterseniz yapın" diyor.

- 6.45 bir kadın kendisini hz. muhammed'e sunuyor. aişe de" ne ayıp" diyince, hz. muhammed "kuranda öyle yazıyor" diyor. özetle ayşe'nin muhammed'e ayar vermesi olayı. (bkz: ma era rabbeke illa yüsariu fi hevake)

- 7.53 beni kurayza kabilesi'nin katli anlatılıyor galiba. çok emin olamadım.

- 9.03 daha sonraki bir sahnede çocuk olan ayşe'yi hz. muhammed'e veriyorlar. lan? nasıl oldu bu? deminki (6.45) ayar aslında hatice'denmiş. ee? öyle bir şey yok ki, uydurmuşlar. hatice zamanında hz. muhammed tek eşli idi. kolay mı hatice'nin üzerine kadın almak? neyse geçelim oraları.

- bu arada nereden çıktıysa hz. muhammed'i ve ömer'i gay de yapmışlar. (9.23)

- 9.49'da evlat edinmenin yasaklanması ve zeynep olayı var. (bkz: muhammed'in evlatlığının eşi ile evlenmesi)

- 10.27 ebu afak'ın öldürülmesi olayı anlatılıyor da. ebu afak kadın olmuş.

- 11.33 kinane bin rabia'ya işkence edilip hazinenin yerinin söyletilmeye çalışılması ve işkence ile öldürülmesi ve safiye bint-i hüyey olayı.

- 12.50 hafsa bint-i ömer'in hz. muhammed'i hz. mariye (cariyedir) ile yatakta yakalaması olayı anlatılmış. diğer kadın (ayşe?) nereden geldi onu anlamadım.

1 yorum:

  1. çeviri yapılırken biraz daha saygılı ifadeler kullanılabilinirdi

    YanıtlaSil

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.