Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr.Kaan Zülfikar Deniz, adaylar için son tercih tavsiyelerinde bulundu. Yrd.Doç. Deniz, "Öğrenciler tercihlerini yaparken çevresel pek çok etken onları yönlendiriyor" dedi. Yrd.Doç.Deniz'in bu konudaki görüşleri şöyle:
* Bireyler öncelikle mesleğin kendi kişilik yapısına uygun olup olmadığını inceliyor. Ancak bu noktada kişinin kendini iyi tanıması şarttır. Kendini tanıma adına kullanılabilecek pek çok ölçek olmasına rağmen, Türkiye’de bu ölçeklerin halk arasında yaygın kullanımını sağlayacak online merkezi sistem eksiktir.
*Birçok öğrenci ise bölümünü puanı uygun olduğu için tercih etmektedir. Örneğin, mesleki ilgisi hukuk olan bir öğrenci matematik ve fen bilimlerinden de iyi netler yaptığında sayısal puanı yüksek olduğu için mühendislik tercihi yapabiliyor. Ama öğrenci ilgisini bırakıp puanını dikkate aldığında hiç de mutlu olamayacağı bir yola giriyor olabilir.
ÇEVREDEN ETKİLENME
*Aday mesleğini seçerken çevresindeki kişilerin (anne, baba, akraba vb.) mesleklerinden de etkilenmektedir. Bu durumda çocuğun model aldığı kişi teyzeyse, anne-babadan çok teyzenin mesleğini benimseyebilir.
* Meslek seçiminde bir başka etken ise mesleğin gelir düzeyi ve saygınlığıdır. Öğrencilerin çoğuna bu iki kavram aynı uzaklıkta görünüyor. Hatta bazıları meslekte gelir arttıkça saygınlığın da arttığını düşünebiliyorlar.
* Meslek seçiminde çok ilginç bir durumsa, öğrencilerin meslek seçiminde okul ya da dershane rehberlik servislerinden en az etkilendikleri gerçeğidir. Elbette ki rehberlik servislerinin temel amacı öğrenciyi yönlendirmek değil bilgilendirmektir.
MESLEK SEÇİMİ VE AİLE
* Bazı öğrenciler ise tercihlerini ailenin yönlendirmesi sonucunda yapmaktadırlar. Bazı bireyler kararsız oldukları için, bazıları ise anne-babanın tutumundan dolayı yönlendirilirler.
Eğer bu konuda en etkili olacak otoriter anne-babalardır diyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Çünkü aşırı koruyucu ve mükemmeliyetçi anne-babalar çocuklarının seçimlerinde doğrudan etkilidirler. Hatta seçimleri üzerinde ya psikolojik baskı kurarak yönlendirirler ya da açık açık onun yerine tercih yaparlar. Otoriter ortamda yetişen çocuk en azından sonuçları olumsuz bile olsa karşı çıkma davranışı sergileyebilirken, aşırı koruyucu ortamda büyüyen çocuk bağımlı ve özgüveni gelişmemiş olduğu için karşı da çıkamaz.
Bu nedenle hayatın genelinde olduğu gibi mesleki tercihlerde de güven verici ve destekleyici bir tutum sergilememiz onların bu stresli döneminde oldukça önemlidir. Onları meslekler konusunda bilgi edinecekleri adreslere yönlendirip kendi kararlarını almalarını sağlamalısınız.
Tüm öğrencilere, bir anlamda hayatının yönünü seçmeye çalıştığı zorlu tercih döneminde, kolaylıklar dilerim."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.