İngiltere’deki Kraliyet Kimya Birliği, ‘Mpemba Etkisi’ adı verilen şu soruya ikna edici cevap verebilen kişiye, 1000 sterlin (yaklaşık 2 bin 800 TL) ödemeyi vaat etti:
“Neden sıcak su, soğuk sudan hızlı donar?”
Bugüne kadar, buharlaşma, ısı yayılımı, aşırı soğutma gibi teoriler öne sürülse de bu konuyla ilgili ikna edici bir kanıt bulunamadı. Kraliyet Kimya Birliği, yaratıcı ve göz alıcı cevapları 30 Temmuz’a kadar “www.hermes2012.org/ice” web sitesine beklediklerini açıkladı.
Aristoteles ve Descartes bile cevaplayamadı
Aristoteles ve Descartes gibi ünlü filozofların bile cevabını bulamadığı problem, 1968 yılında Tanzanyalı üniversite öğrencisi Erato Mpemba’nın, hocası Dennis Osborne’a bu soruyu sormasıyla ünlendi.
‘Mpemba Etkisi’
Osborne, soruya cevap veremedi ve bununla ilgili daha sonra çok ünlü olacak bir makale yayınladı. Bu soru, o zamandan beri ‘Mpemba Etkisi’ olarak adlandırılıyor.
Suyun birleşenleri olan H2O ısınma ve soğumadan dolayı meydana gelen birtakım değişiklerden dolayı nasıl anlatsam suyun ısınması ile soğuk suya oranla buzullaşma oranı daha fazla olur . Sıcak suyun buharlaşması ile geriye kalan saf su daha kolay donar komik tabirle hidrojen uçup gitti ve moleküller daha sıklaştı ve kalan su tenecikleri daha kolay buzullaştı =)
YanıtlaSil