Melâmilik; 'Ben hiçim Allah var' demektir. Melâmi nefsini yenendir. Eskiden Anadolu' da tarikat şeyhleri gurur ve kibire kapılınca onlara muhalif olarak kurulmuş bir tarikattir melâmilik. Melâmilik tüm dünya nimetlerinden vazgeçerek, kendini kınayıp kınatarak, her türlü şan şöhret itibardan ve mevkiden vazgeçerek yaşamayı seçmek ve bu yoldan geçerek olgunlaşmaya çalışmak yoludur.
Melâmilik varılacak nokta değil, o noktaya varmak için geçilen kapıdır. Melâmet hırkası ise; ibadet de gizli kabahat de/inanç da formatında bir anlayışa meyil vermislerdi. Dışardan gözlemlendiğinde kimsenin, bu anlayışa bağlı insanların Allah yolunda bir yaşam sürdüklerini anlaması mümkün değildi. Zira, böylesi bir imaj için kendilerince hal ve hareketler geliştirmişlerdi. Misal, yasak emirleri yapar görünmek gibi. İşte melâmet hırkası da kendini gizlemek için giyildiği varsayılan imgesel bir hırkadır.
Melamet hırkası elle tutulmaz yünden iplikten ipekten örülmez
Gözle görülür fakat temas edilmez.
Bir salik nasip olur meratipleri tamamlayıp fenafillah olursa kendi varlığı yok olunca dahim var olan varlıkta var olur buna beka alemine geçiş denir.
Kişinin ef'ali, sıfatları ve zatı! Bunlardan soyunup sahibine iade ettiği anda, sahibi o saliki giyindirir! Ne ile? Kendi zatı-sıfatları ve ef'ali ile!
işte MELAMET HIRKASI budur
mevlayı bulduğun zaman o fırkayı naciye zümresinin hırkası olan melamet hırkası geydirilir veya geyilir
Melamet gömleği çok şeffaf olup giyenin içi dışa vurur giyildiğinde bu gömlek öyle bir gömlektirki nasip eylerse yaratan nasibi olana geydirilir
gönül ehli olan bu gömleği geydiğinde gönül alemini meydana koyduğundan o zatın hal ve ahvali sevgi ve muhabbet denizine benzer o denizin deryanın yanına varanlarda dünya kasveti kalkar ayrı bir alemi yaşar o anda, çünkü cemali ilahiye tecellisi zuhurdadır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.