7 Mayıs 2012 Pazartesi

Fransa'nın yeni Başkanı François Hollande kimdir?

12 Ağustos 1954, Rouen, Fransa’da doğdu. Babası doktordu.  çocukluğu Rouen kentinde geçen Hollande 4 yaşından 11 yaşına kadar Saint-Jean-Baptiste de la Salle Hristiyan okullunda rahiplerden eğitimi aldı.
14 yaşında Paris’e gelen genç Hollande ünlü Pasteur Lise’sinde Christian Clavier, Thierry Lhermitte, Gérard Jugnot ve Michel Blanc ile sınıf arkadaşlığı yapmıştır.
1981 yılında uluslararası zirvelerde Jacques Attali’den bilgi almak üzere gayri resmi olarak görevlendirildi. Böylece François Mitterrand’a yaklaşma imkanı buldu. Kendisini onun ideolojik mirasçısı olarak görüyor.

Hollande’a Mitterrand’ın ‘labrodor’u’ dediler*
Aynı yıl, François Hollande Mitterrand’ın himayesinde siyasete ilk adımlarını atar. Genel seçimlerde Corrèze bölgesinde Jacques Chirac’ın karşısına aday olarak çıkartılır.

Chirac kendisine ‘Mitterrand’ın labradoru’ muamelesi yapar. Fakat bu beyan beklenen etkiyi göstermez ve Hollande seçimi kıl payı kaybeder.
Sağı kötüleyen medyatik bir hicivde görev aldı
1983 yılında François Miterrand’ın aklına Makyavelist bir fikir geldi : Hayali bir sağ lidere sağı kötüleyen hayali bir hiciv yazdırmak. Gazeteci André Bercoff metni yazdı, Hollande ise kendi sesiyle France Inter’e söyleşi verdi. Bu söyleşide şöyle diyordu : «Gerçek şu ki, sosyalist iktidar olgun bir meyve gibi kendiliğinden düşmeyecek. Bize, yani sağcılara, önümüzdeki aylarda, hatta yıllarda, iktidara gelebiceğimizi ima edenler yanılıyorlar ve Fransızları yanıltıyorlar.
* Labrador sahibine son derece sadık, mükemmel karakterli, uysal ve tandıkları ile yumuşak huylu bir köpek cinsidir. Sahibinin vurduğu av hayvanlarını sadakat ile taşır. (guvercinevi.net)
2012 Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sosyalist Parti’nin adayı olmuştur.
Hollande 16 Ekim 2011 tarihinde, Sosyalist Parti’nin birincil seçimini kazandı ve 2012 başkanlık seçimleri için partisinin resmi adayı oldu.
23 Nisan 2012 tarihinde gerçekleştirilen 2012 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri birinci turunda oyların %28,63′ünü alarak sandıktan birinci sırada çıktı.
Yapılan ikinci tur oylamalarında da %51.9 ile galip gelip Fransa’nın 2012-2017 dönemi için Cumhurbaşkanı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.