27 Mayıs 2012 Pazar

Cep telefonu beyin tümörü yapar mı?

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Genel Başkanı ve Dünya Kanser Kontrol Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tezer Kutluk, yaptığı açıklamada, cep telefonlarıyla gliom adı verilen beyin tümörü arasında şu ana kadar bir ilişki saptanmadığını, yine de cep telefonu kullanılırken dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Kutluk, mart ayında İngilizce yayınlanan Epidemiyoloji Dergisi’nde cep telefonlarıyla gliom adı verilen beyin tümörü arasındaki ilişkinin saptanmasına yönelik bir araştırma yayınlandığını söyledi.

Araştırmanın Danimarka, Finlandiya, İsveç ve Norveç’te yapıldığını belirten Kutluk, ”Yapılan araştırma 29 yıl gibi uzun bir süreci kapsıyor. Araştırma bu kadar uzun bir süreyi ve bu kadar insanı kapsaması bakımından önemlidir. Bu ülkeler son 50 yıldır toplum tabanlı kanser kayıtlarının düzenli tutulduğu, mobil telefonların erken ve yaygın kullanılmaya başlanan ülkelerdir. Araştırmada, ortalama her yıl 1175 civarında yeni gliom hastasının görüldüğü bu ülkelerdeki, 1979-2008 yılları arasında, toplam 35 bin gliomlu vaka incelendi” diye konuştu.

"PANİK YAPACAK BİR DURUM YOK"
Genel bir kanı olarak cep telefonları kullanımıyla beyin tümörü oranlarının arttığına yönelik bir inanış olduğunu belirten Kutluk, sözlerini şöyle sürdürdü: ”1979 yılından itibaren 2008’e kadarki süreçte cep telefonu kullanımı giderek arttığına göre bir ilişki olması durumunda yıllar içinde gliom sıklığının da artması gerekirdi. Özellikle 40-59 yaş grubunda 1980-1993 yılları arasında cep telefonu kullanımı çok yüksek rakamlara ulaşmıştır. Ancak araştırma sonucunda, cep telefonu kullanımına paralel gliom görülme sıklığında bir artış olmadığı tespit edildi. Yani öyle panik yapacak bir durum söz konusu değil.”

"CEP TELEFONU OYUN ARACI DEĞİL"
Buna rağmen cep telefonu kullanırken dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Kutluk, ”Cep telefonu kullanımının glioma yol açıp açmadığını söyleyemeyiz ama şu ana kadar aralarında saptanmış bir ilişki yok. Cep telefonu kullanırken bir oyun aracı ya da eğlence aracı olarak kullanmamak gerekli. Özellikle gece uyurken cep telefonu aynı odada bulundurulmamalı” diye konuştu.

Dünyada her yıl 12 milyon insanın kansere yakalandığını belirten Kutluk, şunları kaydetti: ”Böyle giderse 2030 yılında bu rakam 20 milyonu aşacak. Tütün kullanımının azaltılması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve sağlıklı beslenme gibi önlemlerle tüm kanserlerin üçte birinden korunmak mümkün. Yaz aylarına girdiğimiz bu dönemlerde özellikle çocuk ve gençlerin güneş yanıklarından korunması gerekir. Bunlarda ertesi gün bir şey olmuyor ama erişkin yaşlarda malign melanomun gelişme olanağı çok yüksek. Bununla birlikte solaryum doğrudan UV ışınlarına maruz kalıyorsunuz onu da hiç önermiyoruz.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.