Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakan Erdoğan'ın gündeme getirdiği kürtaj ve sezaryen uygulamalarının yeniden düzenlenmesi konusunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Akdağ, “Kürtaj konusu bir 12 Eylül yasası olarak darbeden sonra, bir oldu bittiye getirilmiştir” dedi. Dün yaptığı açıklamada kürtaj konusunda ‘Annenin başına kötü bir şey gelmişse?’ sorusuna “Gerekirse öyle bir bebeğe devlet bakar” diyen Bakan Akdağ, “Türkiye’de kürtaj 10 haftaya kadar koşulsuz serbesttir. Dileyen aldırabilir, kazıtabilir, küretebilir. Kürtaj 10 haftalık kolu bacağı ortaya çıkmış, artık kan dolaşımı başlama noktasına gelmiş bir bebeğin annenin karnından kazınarak çıkarılmasıdır. Bunu vurgulamak istiyorum. 4 hafta konusu bizim ortaya çıkardığımız bir konu değil. Kim çıkardı, kim neden tartışıyor bilmiyorum ama bilimsel gerçeklikler bütün bu tartışmalar sonrasında ortaya çıkacak. “ dedi.
‘BU İŞTE BİR SAKATLIK VAR’
Bakan Akdağ, sezaryenle ilgili şunları söyledi: “Siz tam doğum esnasında bir anneye bir takım korkular telkin ederseniz, nasıl isterseniz ona razı oluyor insanlar. İnsanlar bilmeli ki sezaryan bir ameliyattır ve ihtiyaç olduğunda başvurulmalıdır. Türkiye de yüzde 50’lere yaklaşırsa bu işte bir sakatlık vardır. Kendi yaptıkları yanlışı hükümetin üzerine, bakanın üzerine atmaya çalışıyorlar, beyhude çabalar. Ne oluyor da kadınları gereksiz yere ameliyatla doğurmaları konusunda yanıltıyoruz.”
12 EYLÜL YASASI
Bakan Akdağ, 12 Eylül anayasasında kürtaj konusunun oldu bittiye getirildiğini belirterek “Türkiye’de kürtaj konusu bir 12 Eylül yasası olarak darbeden sonra bir oldu bittiye getirilmiştir. Elbette tartışacağız. Tartışan bir Türkiye istiyoruz. Kadının seçim hakkını savunanlar da var. Bu tartışma devam edecek, sağlıklı bir şekilde sonuçlanacak. Bugünkü arayışlarımızın asıl sebebi anne sağlığı, bebek sağlığı ve yaşam hakkının kutsallığıdır. Ama elbette kürtajın kadında kadının doğurganlığında bir çok probleme yol açtığını biliyoruz. Sezaryen açısından da böyle. Ama her sezaryen bir risk olduğundan. Amaç kadının üreme sağlığı. Ama elbette Türkiye’nin genç bir nüfusa da sahip olması lazım. Bugün kürtajın koşulsuz serbest olduğu ve ailelerin de yeni bir yaşam biçimi geliştirdiği bir çok ülke yaşlanan nüfusuyla mücadele etmeye çalışıyor. “
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.