24 Mart 2012 Cumartesi

Japonlarla Türkler arasındaki farklar nelerdir?


MUĞLA Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, Türk halkının balık tüketmeyi fazla sevmediğini belirterek, bu konuda dünya ve Avrupa ortalamasının çok gerisinde olduğumuzu söyledi. Prof. Tarkan, Türkiye’de önceleri çok daha düşük seviyede iken, bugün eğitim seviyesinin yükselmesi sonucu kişi başına düşen balık tüketiminin yılda 8 kilograma ulaştığını, ama Japonya’da kişi başına 75 kg balık tüketildiğini belirtti. Prof. Tarkan, şöyle devam etti:

AVRUPA’DA 25 KG 
“Bu seviyeye tabii ki eğitimle ve balığı sevdirerek geldik. Fakat bu yeterli değil. Dünyada kişi başına düşen su ürünleri tüketim miktarı yıllık 17 kilogram. Avrupa Birliği ülkelerinde ise bu rakam 24-25 kilogram civarında. Japonya’ya baktığımız zaman yıllık kişi başı balık tüketimi 75 kilogramdır. Balık doymamış yağ asitleri bakımından zengin bir besin maddesidir. Bu nedenle omega 3 beyin ve sinir sistemini, kalp ve damar sistemini destekler ve kansere karşı bir tampon oluşturduğu bilim adamları tarafından söylenmektedir.” Doğal balıkçılıkta bilinçli avlanmanın yapılmadığını söyleyen Prof. Tarkan, “Stoklarımız giderek azalıyor ve zor bir sürece geliyoruz. Kaçak trol avcılığı yaygınlaşıyor” dedi.


AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.