4 Mart 2012 Pazar

En güzel "o an" fotoğrafları - Oğuz hak sever


Güney Almanya'daki köpekleriyle ünlü Rotweil Kenti'nin bir başka ünlü unsuru Aptallar Esnaf Odası Karnavalı'ndan bir fotoğraf. Karnaval, pagan, yani Hristiyanlık öncesi inanışlardan gelen bir gelenek. Baharın belirmesinin şerefine düzenleniyor. Türlü türlü maskelere ve kostümlere bürünenler onbinlerce seyirci önünden geçiş yapıyor. 'O' anda biri net diğeri flu iki karakter var ama fotoğraf, karnavalın uzun geçmişini ve harala gürelesini, takırtısını yansıtmaya yetiyor. Pagan gelenekleri, Hristiyanlığa rağmen 'o' anda ısrarla bakanların üstüne üstüne geliyo


Fotoğraf, Afrika ülkelerinden Bostwana’daki Baylor Çocuk Kliniği’nde çekildi. Klinikte AIDS hastası veya HIV taşıyıcısı 1000 çocuk ve aynı durumda 200 aile barınıyor. Kuruluş, çeşitli organizasyonlardan yardım alıyor. Yani orada, o klinikte bir şeyler yapılıyor. Ama uygar dünyanın Afrika’daki AIDS sorununa karşı genel duyarsızlığını da unutmamak gerekiyor. İlacını beklerken diğerlerinin oyununu seyreden hasta çocuğun duruşu, Afrika’daki AIDS gerçeğini hatırlatıyor. (Associated Press / Jerome Delay) 


Yardım Merkezi'nde yemek




Hindistan'a bağlı Andaman ve Nicobar Adaları DA felaketten çok etkilenen yerlerden biri. Üstelik bu adalarda binlerce yıldır yaşantılarını değiştirmeyen kabileler bulunuyordu. Antropologlar için çok önemli olan bu kabilelerin felakette yok olmalarından korkuldu. Bu küçük kız DA onlardan biri. Port Blair'de kurulan yardım merkezine götürülmüş ve 'o' anda annesinin elinden yemek yiyiyor ve gözleri içinde bulunduğu anlık mutluluğu yansıtıyor.




Filipinlerin başkenti Manila'daki gecekondu tanımına bile uyamayan şeylerden oluşan mahallede bir çocuk yaşadığı yerin dışına uzanınca ve foto-muhabir Aaron Favila deklanşöre basınca bu 'o' an oluşmuş. Meslektaşımız bu fotoğrafı o yerin bir kaç kilometre ötesinde yapılan 10'uncu Güney Asya Uluslar Derneği Asean Zirvesi nedeniyle çekmiş. Çocuk, bu dünyada daha iyi koşulların varolabileceğini ayırt edecek yaşta değil. Ama yine yoksulluğundan utanır gibi çıkmış... 'O' an utanıyor da ondan belki.


Hindistan'ın Allahabad Kenti'nde Yamuna Nehri kıyısında Ardh Kumbh Mela Festivali sırasında Hindu hacılar, içinde bulunduğumuz hayatın bütün maddeciliğinden arınmaya hazırlanıyorlar. Bu nedenle çıplaklar. Birazdan o bez parçaları da çıkacak ve kutsal nehirler Ganj ile Yamuna'nın birleştiği yerde yıkanılacak. Ancak iki kutsal nehrin buluştuğu sularda bu alemin bütün maddelerinden arınmak isteyenleri bu alemin maddeleri bekliyor. Bakteriler... Gerek Ganj gerekse Yamuna sayılı çevre kirliliğine uğramış nehirler arasında. Festival süresince 60 milyon insanın bu sularda arınması bekleniyordu. Ama kirlilik nedeniyle sayı 60 milyonu bulmadı.


Afrika ülkelerinden Bostwana'da çalıdamlar diye bilinen hatta dünyanın ''tanrılar çıldırmış olmalı'' film dizisiyle tanıdığı Basarwa kabilesinden iki çocuk, atalarının topraklarından sürüldükten sonra yerleştirildikleri kampta güneş altında. 'O' an, güneşin yakıcı ışığıyla bu çocuklar arasında bir aşinalık olduğunu gösteriyor. Ama 'o' an... Bir de rahatsızlığın, sıradışılığın ipuçlarını veriyor. Şiş karınları... Bu çocuklar, büyüklerinin Kalahari Çölü'nde alıştıkları avcı toplayıcı hayatın zorla yerleştirildikleri kampta mümkün olmaması yüzünden iyi beslenemiyorlar. Neyse ki hukuk mücadelesini kazandılar. Yakında zengin elmas yatakları bulunan atalarının topraklarına geri dönecekler. Güneşle daha rahat yarenlik ve tok, hatta sağlıklı yaşayabilmek için



Hindistan'ın kuzeydoğu'sundaki Assam eyaleti'nde ayrılıkçı bir hareket var. Birleşik özgürlük cephesi adlı bu örgüt, petrol, çay ve ormancılık açısından zengin bu eyaleti Hindistan'dan ayırmak için terör eylemleri yapıyor. Ana hedefleri de bu zengin eyalete komşu bihar eyaleti'nden çalışmak için giden göçmen işçiler. Son olarak 69 göçmen işçiyi katlettiler. Assam'ın başkenti Gauhati'deki öğrenciler de terörü kınamak için bir sessiz bir protesto gösterisi düzenlediler. Elbette slogan duyulmadı ama 'o' anda olduğu gibi slogan görüldü. AP foto-muhabir Anupam Nath bunu göstermek için epey bakımlı ve güzel bir slogan seçmişti.


Bir başka protesto gösterisi. Yakından komşumuz Yunanistan'dan... Üniversite öğrencileri hükümetin ülkede özel üniversitelerin önünü açma girişimine karşı çıkıyor. Atina'daki son gösteride çatışma oldu. Fotoğraf çatışmadan sonra çekilmişti ama polisteki gerginlik sona ermemişti. Ne de olsa eylemci gençlik bir şekilde 'o' anda oradaydı. 



Çocuk ailesiyle bir Asya ülkesi olan Myanmar'dan Tayland'a göçetmiş. Sınırın Tayland tarafındaki göçmen kayıt merkezinde bekliyor. Myanmar 44 yıldır askeri cuntayla yönetilen bir ülke... Ülkede yönetimi elinde bulunduran son cunta bütün uluslararası baskılara rağmen demokrasiye geçiş için adım atmıyor. Baskı rejimi yüzünden de insanlar Tayland'a kaçıyor. Çocuk Tayland'a geçmiş ama yüzündeki, üzerindeki gölgelere ve gözlerine bakılırsa cuntadan henüz kurtulamamış.


Fransa'nın kuzey sahilinde Calais'te fırtınalı havada bir açıdan tedbirli bir açıdansa tedbirsiz biri rüzgarla mücadele ediyor.


Orta Amerika ülkelerinden Panama'da Kuna Yerlileri diye bilinen bir topluluk yaşamakta. Bu insanların yaşam alanları yani ormanlar, 16'ıncı Yüzyılda İspanyol işgalcilerden beri yağmalanmakta. Araştırmalar, 19'uncu yüzyılda yüzde 91'i ormanlarla kaplı Panama'da orman talanı sonucunda 1960'da bu oranın yüzde 58'e düştüğünü saptamakta. Kuna Yerlileri'nin topraklarında altın ve bakır madenleri keşfedildikten sonra hayat bu insanlar için daha da zor hale gelmekte. Kuna Yerlilerinin liderleri katledildiği kayıtlarda yer almakta. Ve şimdi de yaşadıkları köyler yanmakta. Fotoğraf yanan üçüncü köydeki durumu yansıtmakta. Ya da 'o' anda Kuna Yerlileri yanan köylerine değil de modern dünyaya bakmakta ve anlamaya çalışmakta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.