27 Mart 2012 Salı

Düzenli çikolata yiyerek zayıflamak mümkün mü?

Bin kişi üzerinde yapılan bir araştırma, düzenli olarak çikolata yiyenlerin daha zayıf kalabildiğine işaret ediyor.


Michelle Roberts - BBC News Sağlık Muhabiri
Zayıflamanın yolu çikolatadan mı geçiyor?
Yeni bir araştırma, düzenli olarak çikolata yiyenlerin daha zayıf kalabildiğine işaret ediyor.
Bu konudaki bulgular, ABD'de bine yakın kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya dayanıyor


Araştırmada, bu kişilerin diyetleri, aldıkları kalori miktarı ve obezite ölçüsü olarak da kullanılan vücut kitle endeksine ilişkin verileri değerlendirildi.
Sonuçta haftada birkaç kez çikolata yiyenlerin, arada bir yiyenlere oranla, daha zayıf olduğu ortaya çıktı.
Bilim insanları, kalori yüklü olsa da çikolatanın, yağ sentezi yerine kilo kaybına yarayabilecek etken maddeler içerdiğine inanıyor.
Archives of Internal Medicine'de yayımlanan inceleme, kalori miktarını artırmasına rağmen düzenli çikolata tüketiminin daha düşük vücut kitle endeksi ile bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor.
Bu ilişki, bireylerin yaptığı egzersiz miktarı gibi diğer faktörler dikkate alındığında da geçerliliğini koruyor.
Yenilen çikolata miktarından ziyade çikolata yeme sıklığının önemli olduğu görülüyor. Araştırmada, tüketilen miktar ile kilo arasında bir bağlantı bulunmadı.
Araştırmacılara göre bu bulguların tesadüfe dayanması ihtimali, sadece yüzde bir oranında.
Araştırmanın başında yer alan, San Diego'daki California Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Beatrice Golomb, "Bulgularımız, kilo üzerindeki etkisi bakımından, kalorinin sadece sayısal anlamda değil, bileşimi açısından da önemli olduğuna dair bilgilere bir yenisini ekledi" dedi.
Çikolatanın diğer yararları
Bu, çikolatanın sağlığa faydalı olabileceği konusundaki ilk bilimsel iddia değil.
Başka araştırmalarda da çikolatanın kalbe iyi geldiği ileri sürülmüştü.
Belirli tür çikolata tüketimi ile tansiyon, insülin hassasiyeti ve kolesterol seviyesinde olumlu değişiklikler kaydedilmesi arasında bağlantı kuruluyor.
Ayrıca, özellikle siyah çikolata, içerdiği antioksidanlar sayesinde, hücrelere zarar veren değişken kimyasal maddelerin temizlenmesine de yardımcı olabiliyor.
Dr. Golomb ve ekibi, kateşin olarak adlandırılan antioksidan bileşimlerinin yağsız kas kütlesini geliştirebileceğine ve kilo azaltabileceğine inanıyor - en azından kemirgenler üzerindeki araştırmalar bunu ortaya koyuyor.
15 gün boyunca (siyah çikolatada bulunan) epikateşin ile beslenen farelerde egzersiz performansının arttığı ve kas bileşimlerinde gözle görülür değişiklikler olduğu farkedildi.
İnsanlarda da aynı durumun geçerli olup olmadığını belirlemek için klinik deneylerin yapılması gerektiği ifade ediliyor.
Fakat eliniz hemen çikolataya gitmeden önce hala cevap bekleyen birçok soru olduğunu belirtmek gerekiyor. Uzmanlar, kesin kanıt olmadığından tedbirli davranılması konusunda uyarıda bulunuyor.
Arada bir çikolata yemenizde bir sakınca olmamakla beraber, içerdiği yüksek yağ ve şeker oranından dolayı, fazla miktarda tüketmek zararlı olabilir.
Eğer beslenme alışkanlığınızı değiştirmek istiyorsanız, daha fazla taze sebze ve meyve yemek, muhtemelen daha yararlı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.