İran-İsrail: İran ve İsrail'in arasındaki nükleer kriz 2012'de felaket getirebilir. İran nükleer faaliyetlerini arttırırken uluslararası kamuoyuyla ortak çalışmayacağını gösterdi. İsrail ise 2012 ABD başkanlık seçimleri nedeniyle ABD desteği artmışken harekete geçip felakete neden olabilir.
Afganistan: 2012 başında pek çok eyalette kontrolün Afgan güvenlik güçlerine geçecek olması nedeniyle gelecek aydınlık değil. Sadece bu yıl ülkenin en kanlı intihar saldırıları ve suikastları yaşandı.
Yemen: Yemen bol şiddetli bir çöküş ve barışçıl geçiş için ince bir umut arasında duruyor. Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in görevden çekilmemesi, güneyin özerklik talebi ve haklarının arttırılması için gösterilere devam eden kuzeydeki Hutu azınlık, ülkedeki belirsizliği arttırıyor.
Orta Asya: İç ve dış güvenlik sorunları sebebiyle Tacikistan zor durumda. Özbekistan'da ülkedeki ABD üslerine durmadan saldırılar düzenleniyor. Kırgızistan'daysa etnik sorunlar, kitlesel şiddet olaylarına dönüşebilir.
Burundi: Güney Afrika ülkesi Burundi'de, 2000'de iç savaşı sonlandıran Aruşa barışının bitmesi ve gittikçe bozulan siyasi ortam ülkede şiddet ve güvensizliğin artmasına yol açtı. Siyasi uzlaşmaya varılmazsa 2012'de yeni bir iç savaş çıkabilir.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti: Bu sene Joseph Kabila'nın tekrar başkan seçildiği seçimlere yolsuzluk damgasını vurdu. Batılı güçlerin de duruma sessiz kalması kıtadaki demokrasi mücadelesindeki bazı hastalıklara işaret ediyor.
Kenya - Somali: Kenya'nın Somali'nin güneyindeki Eşşebab örgütüne yönelik başlattığı askeri operasyon başarıyla mı yoksa daha kötü bir çatışmayla mı biteceğini söylemek için henüz çok erken. Operasyon Kenya'nın iç güvenliği için de büyük bir tehdit olabilir.
Venezüella: Dünyanın gözünden kaçsa da ülkedeki cinayet oranı Güney Yarımküre'nin en yükseği durumunda. Oran, Kolombiya'nın iki, Meksika'nınsa üç katı. Hugo Chavez 1999'da iktidara gelmeden önce 1998'de 4.550 olan cinayet sayısı geçen yıl 17.600 oldu. 29 milyon nüfuslu ülkede 12 milyon silah dolaşımda. Öte yandan 2012 başkanlık seçimleri öncesi rejimin sivillere yönelik uyguladığı şiddet artabilir.
İran'dan 5+1'e sürpriz nükleer çağrısı
İranIn nükleer konulardaki başmüzakerecisi Said Celili, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa) ve Almanya'dan oluşan 5+1 grubuna yeni tur nükleer görüşmeler yapılması için resmen çağrıda bulunduğunu açıkladı. Celili, davetini ne zaman ve hangi kanalla yaptığına ilişkin bilgi vermedi.Celili'nin açıklamasından saatler önce İran'ın Berlin Büyükelçisi Alirıza Şeyh Attar, Celili'nin görüşmeler için AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a mektupla öneride bulunacağını söyledi. AB Dış Politika Sözcüsü Michael Mann, İran önşart öne sürmediği takdirde AB'nin 'anlamlı' görüşmelere hazır olduğunu açıkladı. İran ile 5+1 ülkeleri arasında en son görüşme ocak ayında İstanbul'da yapılmış, bir sonuç alınamamıştı.
Geleceği aydınlık iki ülke
1. Tunus: Ilımlı İslamcı En-Nahda Partisi'nin seçim zaferi, esasında bir demokrasi zaferi. Ülkede devam eden şiddeti; ekonomik, sosyal ve güvenlik sorunlarını kimse küçüksemiyor. Yine de Arap Baharı'nın ilk özgür seçiminin yaşandığı ülkede halk için gurur duyacak şimdiden çok şey var.
2. Myanmar: Hükümetin reform sözleri yerine getiriliyor: Ordu siyaset sahnesinden çekildi, serbest bırakılan muhalif lider Aung San Suu Kyi seçimlere katılacak ve yasaklı internet sitelerine yönelik engeller kaldırılıyor. Yıllarca acı çeken Myanmar için 2012 büyük bir fırsat olabilir.
'Türkiye'nin tek hareketiyle 8 başlık açılır'
Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Markulli, Haravgi gazetesine yaptığı açıklamada, 'Türkiye'nin Ankara Protokolü'nü uygulamaya koyması durumunda, Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde kapalı olan sekiz başlığın hemen açılacağını' ileri sürdü. Rum bakan ayrıca, 'rekabet, sosyal politika ve kamu alımları' isimli üç başlığın bloke edilmediğini ve bu başlıkların Türkiye gerekli girişimlerde bulunmadığı için açılmadığını öne sürdü.
ABD'de BAE'ye 3,48 milyar dolarlık füze
ABD, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 3,48 milyar dolarlık füze ve ilgili teknoloji satışı konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşmanın Noel günü imzalandığını duyuran Pentagon Sözcüsü George Little, ABD'nin BAE'ye 96 THAAD füzesinin yanı sıra teknoloji ve eğitim desteği vereceğini söyledi. Füzeleri üreten Lockheed Martin şirketinin THAAD programı yöneticisi Tom McGreth bu sistemi ilk kez bir yabancı ülkeye satacaklarını kaydetti. Bir önceki gün Suudi Arabistan'la Patriot füzelerinin iyileştirilmesi için 1,7 milyar dolarlık anlaşmanın yanında 30 milyar dolarlık F-15SA taarruz uçağı satışı anlaşması yaptığını açıklayan ABD sene içerisinde Kuveyt ile de 900 milyon dolarlık 209 Patriot füze satışını onaylamıştı.
Kenya'dan sonra Etiyopya da Somali'de
Etiyopya askerleri Eşşebab militanlarına karşı yeni bir cephe oluşturmak için Somali'deki bir sınır kasabası olan Beledweyne'ye girdi. Operasyonun başlamasıyla yüzlerce militan ve kasaba sakini bölgeyi terk etti. Kasaba, Somali'nin en güçlü militan grubu Eşşebab'a karşı açılan üçüncü cephe oldu. Kenyalı askerler ülkenin güneyinde, Afrika Birliği askerleri ise Başkent Mogadişu'da savaşıyor. Öte yandan başkentte artan silahlı saldırılardan ötürü Türk Sağlık Bakanlığı'nın kurduğu sahra hastaneleri güvenlik gerekçesiyle 3 günlüğüne kapatıldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.