27 Şubat 2012 Pazartesi

Ulusal Park (Milli Park) Nedir nasıl ve neden yapılır?

Ulusal Park (Milli Park) Nedir-kuscenneti-225.jpgHızla yok olan doğa ve doğal kaynakların korunması için insan nesli çeşitli doğa koruma şekilleri geliştirmekte ve bunları hayata geçirmeye çalışmakta. Bu yöntemlerden en etkili olanı ise korunma altına alınması gereken alanları milli park haline getirmek. Bu sayede hem doğa ve doğal kaynaklar korunuyor hem de insanlar bu alandan daha etkili bir şekilde yararlanabiliyorlar.
Milli parklar insanın bazı gereksinimlerine cevap verebilmek amacıyla ayrılmış kendine özgü nitelikleri olan özel bakım ve koruma altında bulunan doğal alanlardır. Milli park uluslar arası doğa ve doğal kaynakları koruma konseyi tarafından "Bilimsel ve estetik yönden olağanüstü biyolojik (bitki örtüsü ve yaban hayatı) ekolojik jeolojik coğrafi ve benzeri doğal yapısı ve arkeolojik etnografik antropolojik mitolojik tarihi ve benzeri kültürel özellik ve güzelliklerden bir veya bir kaçına sahip; bilimsel eğitsel estetik sportif eğlence ve dinlenme bakımlarından ulusal ve uluslar arası düzeyde öneme sahip en az 1.000 hektar genişliğinde kara ve su alanlarıdır" şeklinde tanımlanır.

Milli Park Oluşturma Kavramı ilk defa ABD 'inde ortaya çıkmıştır. 1972 yılında Vellevstone bölgesinde av yapan bir grubun; bu yörenin flora ve faunası jeolojik yapısı ve gayzerlerinin yarattığı estetik görüntünün gelecek kuşaklara bırakabilecek en güzel miras olacağını iddia etmeleri burası için iyi bir koruma sistemi getiren bir kanun teklifi hazırlanmasına ön ayak olmaları ve bu teklifin kabul edilmesiyle milli park kavramı doğmuştur.

Türkiye'de milli park çalışmaları ilk defa 1956 yılında yürürlüğü giren 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 25. Maddesi ile uygulama alanı bulmuştur. 1983 tarihinde çıkarılan 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ile bugünkü konumuna gelen milli parklar bu tarihten sonra plânlı bir gelişme programına alınmıştır. Programın temelinidoğal kültürel rekreasyonel (eğlence dinlenme amacı taşıyan) kaynaklara sahip yörelerin yüksek potansiyel değeri taşıyan orman parçalarının av ve yaban hayatı kaynaklarının sulak alanların orman içi akarsu ve göllerinin korunarak kullanılmaları ilkesini hedefleyen politika ve stratejiler oluşturur. Aslında bu koruma ve kollama sadece milli parklar için değil aynı zamanda doğa parkları doğa anıtları ve doğa koruma alanları için de geçerlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.