15 Şubat 2012 Çarşamba

UÇAN SPAGETTİ CANAVARI KİLİSESİ inançları tepkileri

Tüm dini dogmaları eleştirenler tarafından kurulan Uçan Spagetti Canavarı Kilisesi Avusturya’da 'inanç özgürlüğü' mücadelesini kazandı.
Uçan Spagetti Canavarı Kilisesi'ne mensup olduğunu söyleyen ve 'inancı' gereği başına makarna süzgeci taktığını belirten Avusturya vatandaşı Niko Alm, bu şekilde çekilen fotoğrafını ehliyetinde kullanabilmek için başvurdu.



Avusturya basınında çıkan haberlere göre Niko Alm, önce talebi doğrultusunda resmi makamlardan onay aldı. Daha sonra kendisinden, otomobil kullanmaya ‘psikolojik açıdan’ yeterli olduğunu ispatlaması istendi. Bu belgeyi de elde eden Alm’a, Avusturya polisi tarafından istediği biçimde ehliyeti verildi. Fotoğrafta yüzü tamamen göründüğü için Niko Alm gerekli son kıstası da karşılamış oldu.
 
UÇAN SPAGETTİ CANAVARI KİLİSESİ NEDİR?

Uçan Spagetti Canavarı Kilisesi, ‘akıllı tasarım teorisi’nin Amerika’daki okullarda müfredata girmesini eleştiren Bobby Henderson tarafından 2005’te kuruldu. Filozof Bertrand Russell’ın ‘çaydanlık’ teorisine benzeyen bir akım yaratan Henderson, düşüncelerini ‘pastafaryanizm’ olarak adlandırıyor. Bu sözcük İngilizce ‘pasta’ (makarna) ve ‘Rastafarianizm’ (Bob Marley’in öncülük ettiği inanç) sözcüklerinin birleşmesinden oluşuyor. 

‘DÜNYAYI UÇAN SPAGETTİ YARATTI’

Pastafaryanizm akımı, kanıtlanamayan bir şeyin insanlara öğretilmesinin eleştirisi üzerine kuruldu. Henderson kendi yazdığı bir ‘kutsal kitap’la kanıtlanamayan inançları eleştirdi ve bu düşünceleri yermek için kendi ‘inancı’nı ortaya koydu. Buna göre, dünya ‘Uçan Spagetti’ adı verilen bir ‘yaratıcı’ tarafından oluşturuldu. Buna göre de ‘Uçan Spagetti’ en yüce varlık kabul ediliyor. 

CENNETTEKİ BİRA FABRİKALARI

Henderson’ın temel savları arasında Cennet’te bira volkanları ve striptizci fabrikaları olduğu iddiası da var. Bobby Henderson, 2005’te Kansas eğitim kuruluna bir eleştiri mektubu yazarak bu inancı ortaya çıkarttı. Bu ‘inanç parodisi’ ‘bloglarda ve mizah kültüründe önem kazanmaya başladı. Uçan Spagetti Canavarı, kısa zamanda okullarda öğretilen Akıllı Tasarım ‘a karşı kullanılan bir sembol haline geldi.

Pastafaryanizm, zamanımızın ünlü ateistlerinden Richard Dawkins tarafından da bolca örnek olarak kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.