6 Şubat 2012 Pazartesi

Maymun insan keşfi - Evrimde dev keşif

Beş yıl önce bulunan bir bebek fosilinin ilk insansıya (maymun insan) ait olduğu keşfedildi. ‘Selam’ adı verilen bebeğin gövdesinin altı insana, üstü maymuna benziyor
Paleontologlar, modern insanın uzak akrabası olan ilk insansıya (maymun insan) ait bir bebek fosili keşfetti. Etiyopya’nın Dikaka bölgesindeki kazılarda 2000′de bulunan fosilin, 5 yıldır devam eden incelemesi sonucu, iskelet kemiklerinin 3 yaşında ölen bir kıza ait olduğu anlaşıldı. Keşfi yapan Leipzig’deki Max Planck Enstitüsü uzmanları, bebeğe “Selam” (Barış) adını verdi.
Selam’ın keşfiyle insan soyağacında yer aldığı öne sürülen “Australopithecu s afarensis” adlı tür hakkında ve dolayısıyla insanın evrim süreciyle ilgili yeni bilgilerin ortaya çıkarılması umut ediliyor.
Primat ailesinin bir üyesi
4 milyon yıl önce Afrika’da yaşadığı tahmin edilen A. afarensis’in tıpkı insanlar gibi 5-7 milyon yıl önce maymunlardan ayrılan primat ailesinden olduğu sanılıyor. A. afarensis’in 200 bin yıl önce tarih sahnesine çıkan insanla aynı anatomik özellikleri sahip olduğu belirtiliyor. En ünlü insansı 1974′teki kazılarda yine Etiyopya’da bulunan 3.2 milyon yıllık Lucy adlı fosildi. Selam’ın Lucy’den 150 bin yıl daha yaşlı olduğu hesaplandı.

Atalarımız neye benziyordu?
Selam’ın büyük bir olasılıkla yakındaki Awash Nehri’nin kabarması ve ani bastıran bir sel sonucunda boğularak öldüğü tahmin ediliyor.
Paleontologlardan oluşan ekibin başkanı Zeresenay Alemseged, “Artık modern insanın erken atalarının çocuklarının neye benzediğine dair net bir resim elde edebileceğiz” dedi.
Üstü maymuna yakın
Selam’ın ortaya çıkarılan kemikleri bu türün iki ayağı üzerinde yürüyüp yürümediği ve maymunlar gibi üstün ağaca tırmanma becerisinin olup olmadığı sorularına yanıt getirecek.
Ancak ilk incelemeler bu soruna net cevap getirmedi. Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden Fred Spoor, Selam’ın iskelet yapısına bakılırsa iki ayağı üzerinde yürüdüğünü ancak ağaca tırmanabilecek parmak yapısına da sahip olduğunu söyledi. Spoor, Selam’ın alt gövde yapısının insana daha çok benzediğini, üst kısmının maymuna yakın olduğunu belirtti.
Bilim adamları, iskelet hakkındaki tüm sorulara cevap bulunsa bile küçük bir kafatasına sahip bu maymun insan türüyle büyük bir beyne sahip Homo Sapiens arasındaki genetik zincirin sırrının çok da fazla çözülemeyeceğini belirtiyor.
Selam’ın özellikleri
Bilim adamlarının çoğu Selam’ın 2 ayağı üzerinde dik durarak yürüdüğüne kanaat getirdi. Ancak Selam’ın tırmanma yeteneği konusunda fikir birliği oluşmadı. İşte tartışmayı alevlendiren bulgular:
1. Kürek kemikleri insandan çok gorilinkine benziyor.
2. Boynu, büyük maymunlardaki gibi kısa ve kalın. Oysa insan boynu, koşarken rahat bir duruş sağlayabilmesi için daha esnek.
3. İçkulaktaki denge organı maymun organına yakın.
4. El parmakları çok kıvrık. Bu, tırmanma yeteneğini gösteriyor.
5. Dil kemiği şempanzeninkine benziyor. Şempanzeler gibi ses çıkardığı tahmin ediliyor.
Fosillere bakılarak bebeğin volkanik bir arazide, geniş çayırlar ve ormanların olduğu bir bölgede yaşadığı tahmin ediliyor. Selam’ın yaşam alanında suaygırları, timsahlar, zürafalar, gergedan, antilop ve büyük kemirgenler yaşıyordu.
Bulunan kemikler
1. Bütün halinde kafatası.
2. Alt çene.
3. Omurlar.
4. Kol ve bacak kemikleri.
5. Kürek kemiği.
6. Sağ dirsek.
7. Elinin bir bölümü.
8. İki dizkapağı, incik ve uylukkemikleri.
9. Tam bir ayak kemiği.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.