14 Aralık 2011 Çarşamba

Yön Bulmada Kullanılan Yöntemler nelerdir?

Yön Bulmak İçin Kullanılan Çeşitli Yöntemler Nelerdir
Pusula
En bilinen yön bulma aleti pusuladır. Pusulanın ibresi daima kuzeyi göstemektedir.

Doğada Pusulasız Yön Bulma
Pusula ya da GPS gibi yön bulma da araçları olmadan da geleneksel yöntemlerle yön bulunabiliyor. Ancak bu yöntemlerle yön tam olarak belirlenmez, yalnızca kabaca bir fikir elde edilir.

Sopa ve Taş Yöntemi
Havanın açık ve güneşli olması gerekir. Yaklaşık l m boyunda düz bir sopa zcmine çakılır. Sopanın gölgesinin ucuna küçük bir taş koyulur. Gölge sabahları sopaya doğru yaklaşmayı öğleden sonraysa uzaklaşmaya başlar. 15-20 dakika sonra gölgenin ucuna ikinci bir taç koyulur. Bu iki taş arası bir çizgiyle birleştirilir. Bu çizgi doğu-batı çizgisidir. Sonra sol ayak ilk taşın olduğu yere, sağ ayak da ikinci taşın olduğu yere yerleştirildiğinde bakılan yön kuzeydir. Bu yöntemden doğru sonuç almak için, zeminin düz olması ve gölgenin ucunun hassas işaretlenmesi gerekir.

Saat Yöntemi
Akrep ve yelkovanı olan saatlerle de yön tayini yapılabiliyor. İlk olarak akrebin ucu güneşe doğru döndürülür. Akreple saat 12 noktası arasındaki açının ortasından bir çizgi geçirilir. Açının iç kısmından geçen çizginin olduğu taraf güneyi diğer tarafsa kuzeyi gösterir. Ayrıca güneşe yakın olan taraf da daima güney yönünü gösterir.

Yıldızlardan Yararlanma
Yıldızların hareketlerine bakarak da yön tayini yapılabilir. Yere sabitlenmiş olan bîri kısa biri uzun olan iki sopa ya da iki sabit referans noktası yardımıyla herhangi parlak bir yıldıza bakarak yön tayini yapılabilir. Yıldız, sağa doğru hareket ediyorsa güneye sola doğru hareket ediyorsa gidiyorsa kuzeye, yükseliyorsa doğuya, alçalıyorsa batıya doğru bakılıyor anlamına gelir. Burada aslında yıldızlar hareket etmez, dünya kendi ekseni etrafında döndüğünden yıldızlar hareket ediyormuş gibi görülür. Bunun yanında Kutup Yıldızından da yararlanılabilir. Kutup Yıldızı, kuzey kutbu üzerinde ve sabit bir yerdedir. Havanın açık olduğu her zaman Kutup Yıldızı’na bakarak coğrafi kuzey yönü bulunabilir. Kutup Yıldızı’nı bulmak için Önce kepçe biçiminde olan “Büyük Ayı Takımyıldızı” bulunur. Kepçenin sapınıdan en uzaktaki iki yıldız üzerinden hayali bil çizgi geçirilir. Bu iki yıldız arasındaki mesafenin 5-6 katı kadar uzaklıkta bir yerde kutup yıldızı bulunur. Kutup yıldızının nerede olduğundan emin olmak İçin “Koltuk Takımyıldızı” da kullanılabilir. Bu takımyıldızı, büyük Ayı’nın tam karşısında ve basık “W” biçiminde. Kutup Yıldızı bu iki takımyıldızı arasında yer alır.

Bitkilerden Yararlanma
Kesin olmamakla birlikte bitkiler de gidilecek yön hakkında bilgi verebilir. Çok yıllık bitkilerin (çam, meşe gibi) güneşe bakan ya da ekvatora yakın olan bölümlerinde daha fazla yeşillik bulunur. Karayosunları gölgede ve nemli yerlerde yaşadığından ağaç ya da kayaların yosunlu bölümleri ekvatora değil kutuplara bakan taraftır. Ayrıca söğüt, kavak gibi ince dallı ağaçlar da güneşe doğru (ekvator) eğilirler. Ancak bu güçlü” ve devamlı esen rüzgarlar dalları başka yönlere çevirebilir.

Rüzgarlardan Yararlanma
Kıyı bölgelerinde, rüzgarlar sabahleyin dcnize, akşama doğru da karaya doğru eser.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.