24 Aralık 2011 Cumartesi

Maske nedir ilk kutsal maske tarihi

Alçıdan, tahtadan veya deniz kabuklarmdan,  topraktan,  tüylerden,  hasırdan, hattâ kumaş veya boyan­mış kartondan yapılan maskelerin, eski uygarlıkların çoğunda, önemli bir yeri vardır: İnkarlarda, Yağmur Tanrısı Tlaloc, dört uzun çengelli bir 1.1 maskeyle temsil edilirdi. Avrupa’da il bazı Tarihöncesi resimlerde, kuşbaşı biçiminde maske giymiş kişilere (herhalde büyücüler) rastlanır. Mısır­lılar, Etrüskler ve Romalılar ölü­lerin yüzünü bir ölü maskesiyle ör­terlerdi.
Kutsal bir eşya
Dinsel ayinlerde ve bir topluluğa giriş törenlerinde kullanılan maskeler Afrika’nın (Maliogonları, Bambaralar), Okyanusya’nın ve Avustralya’nın ilkel kabilelerinde bugün de hâlâ sihirli ve kutsal sayılarak dinsel tören eşyası olarak kullanılır.
Çeşitli maddelerden ve çeşitli biçimlerde yapılan bu maskeler bazen başlı başına birer kıyafettir. Saklı olarak yapıldıklarından, yabancıla­rın bunları kurcalaması tehlikeli olabilir. Müzik eşliğinde yaprak veya rafyadan giysileri ve maskeleriyle dansçılar, kabilenin önünde, ruhları, tanrıları ve atalar dünyasını canlan­dırır, gerçek bir esrime haline yol açarlar.
Tiyatronun simgesi
Eski Yunan’da, önceleri Diyonisos (Şarap ve Sarhoşluk Tanrısı) şenlik­lerinde kullanılan maske az zaman sonra bir tiyatro aracı, sonra da tiyatronun simgesi oldu. Trajedilerde, sesi yükseltmesi için çok büyük ağız­lı maskeler kullanılıyor ve alınyazı­sının simgesi kabul edilen bu maske­lerle şehir halkının temsilcisi olan koro, karşılıklı konuşmalar yapıyor­du. Güldürülerde ve taşlama oyunla­rında da kullanılan maskeler vardı. Her oyuncunun (tanrı, kahraman, kral, rahip v.b.) kişiliğine göre ayrı maskesi vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.