19 Aralık 2011 Pazartesi

internetten Güvenli Online Yılbaşı Alışverişi nasıl yapılır?

Yılbaşı yaklaşıyor, dolayısıyla hediye trafiği de yoğunlaşmaya başladı. Giderek artan oranda internet üzerinden gerçekleşen alışveriş, dolandırıcılıkların da artmasını beraberinde getiriyor. Kullanıcıların, ekstra tatil indirimi veya hediye gönderimi gibi iletilerle, kredi kartı ve banka hesap bilgilerini isteyen dolandırıcılardan korunması için ESET araştırmacıları önerilerini paylaştılar. 



İşte, güvenli online yılbaşı alışverişi için altın değerinde 5 ipucu: 

1. Bilgisayarınızın bakımını yapın: Uzun bir yolculuğa gitmeden önce nasıl arabanızı bakıma götürüyorsanız, online alışveriş öncesinde de bilgisayarınızın bakımını yapın. Korumayı artırmanız, tüm güncellemeleri yapmanız çok önemlidir. 

2. Bildiğiniz sitelerden alışveriş yapın: Sitelerden gelişigüzel alışveriş yapmak yerine, daha önceden kullandığınız, bildiğiniz ve güvendiğiniz yerlerden araştırma ve alışveriş yapın. 

3. Şaşırtıcı tekliflere karşı uyanık olun: Sezonun popüler ürünleri, gerçek olamayacak kadar iyi fırsatlarla size sunuluyorsa, dikkatli ve uyanık olmanızda fayda var. Bu tip durumlar çok cazip gözükse de, muhtemelen tıkladığınız bağlantılar sizi büyük risk taşıyan yerlere yönlendirecektir. Tabii ki, bu durum, tüm indirimli satıcılar için geçerli değildir. Bağlantılarınızı, yönlendirildiğiniz sitelerin güvenliğini ve güvenilirliğini araştırmanız önemlidir. Google ve diğer kullanıcıların yorumları size fikir verecektir. 

4. Güvenli bağlantı ve işlem konusunda ısrarcı olun: Bir web sitesinden, sipariş verirken, sitenin SSL kullanıp kullanmadığına dikkat edin. Güvenli işlem standartları, size internet sitesi hakkında bilgi verecektir. En kolay kontrol yöntemi, web sitesinin adresinin yazdığı adres barında, 'http' yerine, 'https' veya 'shttp' yazıp yazmadığıdır. Yine aynı şekilde, adres barında anahtar veya kilit simgeleri de size yardımcı olur. SSL kullanımı, kredi kartı bilgilerinizin şifreli paylaşılmasını sağlar ve böylece diğer kişiler tarafından okunmasını önler. Eğer alışveriş yaptığınız site ile ilgili bir şüpheniz olursa, Google’dan bu sitenin adıyla beraber, 'aldatmaca' veya 'dolandırıcılık' kelimelerini aratmanız, geçmişte yazılanları bulup okumanız, size fayda sağlayabilir. 

5. Harekete geçmeden önce düşünün: Spam maillere ve sosyal paylaşım sitelerinde, arkadaşlarınızın profillerinde gözüken 'Acil', 'Fırsat' gibi gözüken sitelere karşı dikkatli olun. Eğer bu kampanyanın gerçek olduğunu düşünüyorsanız, yeni bir tarayıcı açın ve web sitesinin adresini direkt olarak adres barına yazın. Sahte sitelerin bağlantıları görüntülenemeyecktir ve bu da sizi koruyacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.