17 Eylül 2010 Cuma

Yıldızların enerjisinin kaynağı nedir?



Cevap : Yıldızların Yapısının Anlaşılması, Evren'de En çok Bulunan Madde Olan Hidrojenin Dışındaki Maddelerin Nasıl Oluştuğunu Da Açıklığa Kavuşturdu. Evren'deki, Hidrojenden Ağır, Demire Kadar Bütün Maddeler, Yıldızların Içerisinde, Nükleer Tepkimelerle (çekirdek Tepkimeleriyle); Demirden Ağır Olanlar Ise, Bu Yıldızların Patlamalarıyla Oluşan Süpernovaların Ortaya çıkardıkları çok Büyük Enerji Sayesinde Oluşmaktadır.
Patlamalarla Dağılan Maddeden Yeni Yıldızlar Oluştukça, Evren'deki Maddenin Kompozisyonu Zenginleşmektedir. Vücudumuzu Ve Etrafımızdaki Maddenin çoğunu, Yıldızlarda Ve Süpernovalarda Oluşan Elementler Meydana Getirir. Bizi Ve Etrafımızdaki Tüm Cisimleri Oluşturan Maddenin, Yıldızlarda "pişirilmiş" Olduğunu Düşünebiliriz.
Bir Yıldızın, Evrimine Hidrojeni Yakarak Başladığını Belirtmiştik. Yıldız Ilk Aşamada Enerjisini, Hidrojeni Helyuma Dönüştürerek üretir. Bir Yakıtı Tüketen Yıldız, Bir Diğerini Yakmaya Başlar. çekirdekteki Hidrojenin Tükenmesiyle, Helyum Atomları Birbirleriyle Tepkimeye Girer Ve Karbon Atomları Oluşur.
Helyumun Yanmasıyla Birlikte, Yıldızın Merkezindeki Sıcaklık, çok Daha Yüksek Bir Düzeye Ulaşır Ve çekirdeğin Etrafındaki Hidrojenin De Yanmasını Sağlar; Bu Da, Içerideki Basıncın Daha Da Artarak Yıldızın Genişlemesine Yol Açar. Yıldız Bu Aşamada, H-r Diagramında, ömrünün Büyük Bir Dönemini Geçirdiği Ana Koldan Ayrılır. Böylece, Yıldız Bir Kırmızı Dev Haline Gelir.
Soru : : Güneşin Yapısal özzellikleri Nelerdir ?
Cevap : Evrendeki Sayısız Yıldızdan Sadece Biri Olan Güneş, Samanyolu Galaksisi'nde Yer Almaktadır. Güneş, üzerinde Yaşadığımız Gezegenin De Içinde Bulunduğu Güneş Sistemi'nin Merkezini Oluşturur. 4,65 Milyar Yaşımda Olduğu Tahmin Edilen Bu Dev Enerji Kaynağının Yarı çapı 7x105 Km Yani Dünya Yarıçapının 100 Katıdır. Ekliptik Düzlem Normaliyle 75° 15' Açı Yapan Güneş, Ekseni Etrafındaki Dönüşünü Yaklaşık 27 Günde Tamamlar. Güneşin Merkez Sıcaklığı 10 Milyon Derece, Dış Sıcaklığı Ise 5700 K° Dir. Başlangıçta 2x1030 Kg'lık Kütlesinin %73 'lük Kısmının Hidrojenden, Geri Kalan Kısmını Ise Helyumdan Oluştuğu Tahmin Edilmektedir.
Güneşin Bu Bitmez Tükenmez ısıyı Nasıl ürettiği Sorusu, Ilk Zamanlar Insanların Kafasını En çok Meşgul Eden Soru Olmuştur. Fakat Günümüzde Güneşin Bu ısı Enerjisini Içindeki Hidrojeni çekirdek Füzyonu Ile Helyuma çevirerek Elde Ettiği Anlaşılmıştır. Ve Güneş çekirdek Füzyonu Sayesinde çevresine 4x1026 Watt' Lık Güç Yaymaktadır. Başlangıçta %73 Hidrojen Olan Hidrojen Oranının Günümüzde %38'e Düştüğü Tahmin Edilmektedir. Bu Tahmine Dayanarak Güneşin ömrünü Yarıladığını Söyleyebiliriz.
Güneş Yüzeyi Tabakalardan Oluşmuştur. Bu Tabakalara çekirdekten Yüzeye Doğru Sırasıyla Fotosfer, Kromosfer Ve Korona Isimleri Verilmiştir. Güneşin Görünür Yüzeyini 500 Km Kalınlığındaki Fotosfer Tabakası Oluşturmaktadır. Bu Tabakanın Sıcaklığı 6000 K° Kadardır. Fotosfer Tabakasının Hemen üstünde 2500 Km Kalınlığındaki Kromosfer Tabakası Yer Almaktadır. Bu Tabakanın Sıcaklığı En üst Kısımda 105 - 106 K° 'ye Kadar Yükselebilir. Bu Tabakadan Hemen Sonra Genişliği Gezegenlere Kadar Uzanan Korona Tabakası Yer Alır Bu Tabakanın Ortalama Sıcaklığı 106 K° Kadardır. Güneşin Katmanları Arasındaki Manyetik Alan şiddeti Büyük Değişiklikler Gösterir Ve Bu Değişikliklerin Sonucunda Bir çok Olay Gözlenir. örneğin Güneş Lekeleri, Manyetik Alan Düzensizliği Sonucunda O Alandaki Sıcaklığın çevreye Göre Düşmesinden Kaynaklanır..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.