30 Eylül 2010 Perşembe

öğretmenlik 40 yaş sınırı hakkında iptal davası



*Her yükseköğrenim mezunu öğretmen olarak atanabilir mi? Her yükseköğretim mezunu öğretmen olarak atanamaz. Öğretmen atamaları Milli Eğitim Bakanlığı'nın Talim ve Terbiye Kurulu'nun 119 sayılı kararında belirtilen yükseköğretim programlarından lisans düzeyinde mezun olanlar arasından alanlar itibariyle yapılıyor.

*Öğretmenliğe atanmada yaş sınırı var mı? Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 6'ncı maddesine göre öğretmenliğe ilk defa atanacaklar bakımından başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak şartı aranıyor.

*Öğretmenliğe atanmada pedagojik formasyon gerekli midir? Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 6'ncı maddesine göre, öğretmeliğe atanabilmek için Bakanlıkça veya Bakanlık ile Yükseköğretim Kurulu işbirliği çerçevesinde açılan Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans, Pedagojik Formasyon, İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Sertifikası ve İngilizce öğretmenliği için İngilizce Öğretmenliği Sertifikası programlarından birini başarıyla tamamlamış olunması gerekiyor.

*Yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar öğretmen olarak atanabilir mi? Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne göre, yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar bu öğreniminin ve pedagojik formasyon belgelerinin Yükseköğretim Kurulu'nca yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarına veya programlarına denkliğinin yapılmış olması ve mezun olduğu programın Talim ve Terbiye Kurulu'nun 119 sayılı kararında yer almış olması gerekir.

*Öğretmenlik için başvurusu kabul edilenlerden öğretmenlik mesleğine ilk defa atanacakların atamaları nasıl yapılmaktadır? Öğretmenliğe ilk defa atanacaklar Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS-10) aldıkları puanlar esas alınarak tercihleri doğrultusunda puan üstünlüğü dikkate alınarak elektronik ortamda bilgisayarla atamaları yapılıyor.

*Devlet memurları, öğretmenlik için yapılan KPSS'ye girerek öğretmenlik mesleğine atanabilir mi? Bu durumda atanamazlar. Ancak, Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 8. maddesine göre, adaylar, bakanlıkça aranan şartları taşımaları halinde, öğretmenlik için KPSS'ye girmeden, çalışmış oldukları kurumlardan muvafakat almaları kaydıyla resmi eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanabilir.

*Ziraat fakültesi mezunu ve pedagojik formasyonu olanlar, KPSS-Öğretmenlik Sınavı sonuçlarına göre öğretmen olarak atanabilir mi? Mezun adaylar pedagojik formasyon dersi almış olmaları, KPSS'ye girmeleri ve öğretmen ihtiyacı olması durumunda, puan üstünlüğüne göre öğretmenliğe atanabiliyor.

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 43. maddesinde, öğretmenliğin bir ihtisas mesleği olduğu ve öğretmenlerin görevleri ile ilgili yükümlülükleri belirtildikten sonra, 45. maddesinde; öğretmen adaylarında genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon bakımından aranacak niteliklerin, Milli Eğitim Bakanlığı’nca tespit edileceği, öğretmenlerin, öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarından ve bunlara denkliği kabul edilen yurtdışı yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından, Milli Eğitim Bakanlığı’nca seçilecekleri öngörüldüğüne dikkat çekilen dava dilekçesinde; anılan hükümlerde, öğretmen adaylarında aranacak nitellikler arasında “40 yaşından gün almamış olmak” koşulunun yer almamasına karşın, Resmi Gazetenin 4 Mart 2006 tarih ve 26098 sayısında yayınlanan ‘Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin ‘Atama şartları’ başlıklı 6. maddesinin (d) fıkrasında; “Öğretmenliğe ilk defa atanacaklar bakımından başvuruların ilk günü itibariyle kırk yaşından gün almamış olmak” hükmünün yer aldığı, bu Yönetmelik hükümlerine dayanılarak, Ağustos 2009 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’nca yayınlanan 2009-2 Öğretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kılavuzu’nun ‘Öğretmenlik İçin Aranılan Genel ve Özel Şartlar’ başlıklı 3. maddesinin 3.13. fıkrasında da; “Öğretmenliğe ilk defa atanacaklar bakımından başvuruların ilk günü itibariyle 40 yaşından gün almamış olmak (31.8.1970) ve daha sonra doğmuş olmak,” koşulu getirildiği belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.