28 Eylül 2010 Salı
Kır hayatı nedir, şehir ve kır hayatının karşılatırılması
Kırsal alanlarda düşük açık bir ülke olan ve izole alanlarda büyük ve nüfus yoğunluğu. Terimleri "kırsal" ve "kırsal kesimde" eş anlamlı değildir: bir "kırsal" açık kırsal alanlarda ifade eder. düşük nüfus yoğunluğu olan bir orman, sulak alanlar, vb kırsal değildir.
kırsal nüfusun yaklaşık yüzde 91'i artık, sık sık gelir maaşlı kazanmak kentsel alanlarda . hala üretmek kaynaklarının yüzde 10's dünya oluşturmak yüzde 20 kömür , bakır ve petrol mısır onun yüzde, 10 buğday da yüzde 20 et, onun yüzde 50.
köy insanın muhabbeti candandır "yiğenim anlat bakalım" derken mutfaktan çıkan soğuk ayran yeğene doğru ilerlemektedir.
şehirde ise misafir geldi mi o akşam avrupa yakası varsa avrupa yakası yoksa hangi mağazada ne indirimdeymiş muhabbeti dönerken bir çay demlenir.
şehirlerde kimse kimseye 2 gün önceden haber vermeden gidemez.köydeyse yazın bütün evlerin kapısı açıktır ve kapıdan bi "selamün aleyküm" sesi verilip içeri girilir.
300 kişilik bir köyde herkes herkesi isim, soy isim soy sop tanırken şehirde ki vatandaş kimi zaman yan apartmandaki komşusunun adını dahi bilmez.
köydeki insanlar daha mutludur çünkü daha sosyaldir insanlar insanlarla konuşmayı severler, insanlar yardımlaşmayı severler ama şehirlerde nüfus kalabalığından ve geçimin tamamen maddi oluşundan insanlara karşı haklı bir güvensizlik vardır insanlar herkesle sohbet etmezler.ve insanlara tereddütle yaklaşırlar.
ilk kez gidilen bir köyde hele de yaşınız biraz gençse muhtemelen tarladan gelen yada kahveye giden bir amca sizi durdurur "hele sen kimlerdensin"diye bir sorar.şehirdeyse insanların selamlaşması için ya ilkokul arkadaşı yada eski bir tanıdık olması gerekir.
köyde düğünler kırlarda olur bir tarafa erkekler bir tarafa kızlar geçer ve karşılıklı birbirlerini süzerler.şehirdeyse bu işler çok daha ağdalı halde yaşanır.
köylerde ki düğünlerde neşe vardır şenlik vardır en soğuk insanın bile 60 yaşında halay çeken bi amcayı görünce kanı kaynar.ama şehirlerde salon tutulup insanlar oraya tıkılır.zaten gelenlerin çoğunun derdi "acaba bu kıyafeti giymesemiydim?", "ay burası da amma sıcak oldu he" yada "bitsede gitsek" olur.
insanlar şehirlerde yalnızdır.genç kızlar şehirlerde köy kızlarına kıyasen yalnızdır.köy kızları her akşam bir evde toplanıp çay demleyip mısır közlerler şehir kızlarıysa bir odada kulaklıklarını takıp sevdiği şarkı eşliğinde elma dişler yarın ki saç modellerini düşünürler.
şehirlerde insanlar sıkılınca sinemaya giderler köylerde insanlar sıkılınca erkekler kahveye, kadınlar torununu sevmeye giderler.
şehirde akşamları evlerin kapıları iki kez üst üste kilitlenir, köylerdeyse bir tül çekilir..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.