18 Eylül 2010 Cumartesi

Kösedağ savaşı ve önemi nedir?




3 Temmuz 1243 (14 Muharrem 641) Cuma günü, Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhusrev'in (1223-1246) ordusu ile, Baycu Noyan'ın komutasındaki Moğol ordusunun Kösedağ'daki savaşı sonunda, Selçuklu ordusu bozguna uğradı ve Anadolu Selçuklu Devleti Mogolların hakimiyetine girdi.

1242 yılında Baycu Noyan komutasındaki 30 bin kişilik bir moğol ordusu, Erzurum kalesini kuşatmış, kale komutanı Sinanüddin Yakut komutasındaki savunmaya karşın kenti ele geçirmiş ve yağmalamıştı. Bu olay üzerine II. Gıyaseddin Keyhusrev, derhal Moğolları karşılamak için bir ordu düzenlenmesi ve Moğol tehdidiyle karşı karşıya olan diğer komşu devletlerden yardım istenmesine karar vermiştir. 1243 yılının temmuz başında 50 bin kişilik bir süvari ordusuyla Sivas dolaylarına ilerleyen II. Gıyaseddin Keyhusrev, komşu devletlerden takviye askeri birliklerin gelmesini beklemeden Moğol kuvvetlerine saldırmaya karar vermiştir. Moğol kuvvetleri konusunda Sultan'a ulaşan bilgi, 40 bin dolayında bir kuvvet olduğu yolundadır, Sultan bu yüzden zaman yitirmeden saldırmanın avantajlı olacağına karar vermiştir. Gerçekte Moğol ordusu, aldığı takviyelerle 60 bin mevcutlu bir güç haline gelmişti.

Sivas'ın Zara ilçesinin kuzeyindeki Kösedağ dolaylarında gerçekleşen savaş, Selçuklu ordusunun dağılmasıyla sonuçlanmıştır.

Bu zaferlerinin ardından Moğol ordusu Sivas ve Kayseri'ye yönelmiştir. Sivas şehri direnmeden teslim olduğundan Erzurum'da olduğu gibi katliam yapılmamış, fakat kent üç gün süreyle yağmalanmıştır. Kayseri ise iki haftalık direnmenin ardından düşmüştür.

Kayseri'nin düşmesinden sonra Moğol ordusu, Azerbaycan'daki Batı Moğol Orduları karargahına dönmüştür


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.