7 Nisan 2012 Cumartesi

Zeytinyağında hile nasıl anlaşılır - gerçek zeytinyağı

Sahtesini anlamak için

Balda gündeme gelen taklit ve tağşiş (benzer başka ürün katma) haberlerinden sonra benzer bir tartışma zeytinyağı piyasasının da gündemde. Sektör kaynakları 117 şirketin konu ile ilgili Tarım ve Gıda Bakanlığı’na şikâyet edildiğini açıkladı. Ancak yüzbinlerce tüketicinin, zeytinyağında yapılan hileleri fark edebilmeleri için uygulanabilir bir takım basit yöntemler bulunuyor.

Konu ile ilgili hurriyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, “Zeytinyağında tağşiş olup olmadığını anlamanın tek ve en garantili yolu kimyasal ve duyusal analizdir” ifadesini vurguladıktan sonra bir takım tavsiyelerde bulundu.
Markalı ve etiketli ürün alınması konusunda tavsiyede bulunan Ölken, “Bir yağa duyusal açıdan kaliteli demek istiyorsak 3 özelliği içerisinde barındırmalıdır” dedi ve söz konusu üç kriteri şu şekilde sıraladı:
*Zeytin meyvesine yakın, meyvemsi dediğimiz koku yoğun olarak hissdilmeli.
*Yakıcılık hissi bırakmalı. Yakma hissi genizde kalmalı, genzin altına inmemelidir.
* Acılık özelliği barındırmalı ama bu özellik asla yoğun bir acı biber acısı değildir. Çağla badem acısı gibi olmalıdır.


sektör kaynaklarının konu ile ilgili yaptıkları açıklamalarda ise zeytinyağı ile ilgili öne çıkan öneriler şunlar:
*Tüketiciler arasında yaygın bir inanış olan soğukta zeytinyağının donması, aslında bir kalite göstergesi olarak sayılmıyor. Kalitesiz, hileli zeytinyağlar da soğukta katılaşabiliyor.
*Zeytinyağının renginin koyu yeşil ya da açık sarı olması, o ürünün daha kaliteli ya da kalitesiz olduğunu göstermiyor.
*Derin dondurucuya 15 dakika bırakılan zeytinyağının bir kısmı donup, bir kısmı donmadığı taktirde bu yağda tağşiş olduğu kolayca anlaşılabiliyor.
*Bir litre sızma zeytinyağının üretim maliyeti 7 lirayı geçti. 7,5 liranın altında zeytinyağı satılıyorsa o üründen şüphelenilmesi gerekir.

TAĞŞİŞ NEDİR
Genelde sızma zeytinyağlarına belli ölçüde (genellikle yüzde 10) kanola, mısır veya ayçiçek yağı gibi daha ucuz yağlar karıştırılarak elde edilen yağ. Tağşiş, yüksek teknolojik analizlerle tespit edilse de tüketici de donma derecelerindeki farklılıklara bakarak yağın taklit ve tağşiş olduğunu anlayabilir.
Derin dondurucuya 15 dakika bırakılan numune zeytinyağının bir kısmı donar, bir kısmı donmazsa tağşiş söz konusudur. Ayrıca son yıllarda yapılan ‘kolon sızması’ da yeni bir zeytinyağı sahtekarlığı. Bu yöntemde asidi yüksek, kötü koku ve görüntüye sahip yağlar, ısıl işlemden geçirilerek sızma zeytinyağı olarak satılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.