23 Nisan 2012 Pazartesi

Meksika Körfezi’nde Ham Petrol Sızıntısı çevresel felaket saklanan gerçekler

20 Nisan 2010′da meydana gelen Meksika Körfezinde meydana gelen petrol sızıntısı ve büyük çevresel felaket hakkında büyük medya kuruluşlarında ve yaşanan olayın faturası konusunda  kayda değer hassasiyet ve duyarlılığı görmezken açıkça bu olayın kapatılmak istendiğini üzülerek gözlemliyoruz.
Deepwater Horizon (Derin Deniz Ufku) adlı platform, 20 Nisan 2010′da, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Luisyana eyaleti açıklarında patlamış ve 22 Nisan’da Meksika Körfezi’nin sularına gömülmüştü. Meksika Körfezi’ne şimdiye kadar en az 15 milyon litre petrol sızdığı tahmin ediliyor.
Bu olaydan yaklaşık 1 ay önce, Amerikan karasularını, petrol ve doğalgaz aramalarına açan Obama yönetimi, “Bu felaketin sorumlusu BP’dir ve faturayı bu şirket ödeyecek” dedi. Kuşkusuz ki önümüzdeki günler gerçek faturanın kime kesildiğini gösterecektir.
Bu kısa hatırlatmadan sonra yaşanan çevre felaketine odaklanacak olursak. Bu olayın neden olduğu devasa çevre felaketi için aranan çözümler dikkati çekiyor. Yaşanan olayın sıcaklığıyla ilk olarak su yüzeyindeki petrol denetimli bir şekilde yakıldı ve bunun iyi bir fikir olmadığı görüldü. Ardından petrol dağıtıcı kimyasallar kullanıldı ama okyanusdaki canlılara zarar verdiği için vazgeçildi. Bu arada, BP’de boş durmadı ve dev bir huni yaparak sızan petrolü burada toplayarak gemilerle aktarmayı planladı fakat huni tıkandı. Şimdiyse ikinci bir dev huninin devreye alındığı söyleniyor.
Greenpeace, Arctic Sunrise gemisinin üç aylık bir keşif gezisine çıkacağını duyurdu. Gemi, hem BP felaketinin Körfez'deki deniz yaşamı üzerindeki etkisini belgeleyecek, hem de risk altındaki alanları ve deniz canlılarını araştıracak.
Yolculuğuna 9 Ağustos günü Tampa'dan (Florida) başlayacak olan Arctic Sunrise, birinci ayında kuyunun bulunduğu bölgeye ulaşmadan önce Florida Keys ve Dry Tortugas'a uğrayarak yüzeydeki planktonlardan Körfez'deki derin deniz mercanlarına dek herşeyi inceleyecek.
Greenpeace, bu petrol felaketinin gerçek boyutlarını ve sebeplerini herkesin bilmesi gerektiğine inanıyor. Bu konuda sayısız hatası bulunan BP, basına yeterli bilgi vermedi ve basının bölgeye erişimini engelledi. Şimdi Greenpeace, yaşanan felaketin etkilerinin bağımsız bir değerlendirmesini yapmak ve tüm dünyaya gerçekleri söylemek üzere olayın kaynağına doğru yol alacak.
50 metre uzunluğunda bir buzkıran gemisi olan Arctic Sunrise, 1995'ten beri Güney Okyanusu'nda balina avcılığına karşı barışçıl mücadeleler gerçekleştirdi, iklim değişikliğini ve Kuzey Kutup Bölgesi'nde buzulların erimesini belgeledi ve Antarktika'daki James Ross Island'ın çevresini denizden dolaşan ilk gemi oldu.
Keşif gezisinde Arctic Sunrise'da deniz yaşamını, petrole bulanan deniz memelilerini, kaplumbağaları, balıkları ve deniz kuşlarını inceleyecek bağımsız bilim insanları ve araştırmacılar da yer alacak.
Greenpeace, hükümetleri derin denizlerden petrol çıkarılmasını ve tüm yüksek riskli yeni petrol kaynaklarının araştırılmasını yasaklamaya; fosil yakıtlara destek verilmesini durdurup temiz enerjiyi desteklemeye ve küresel ısınmayı azaltacak ve temiz Enerji [D]evrimini başlatacak güçlü yasaları hayata geçirmeye çağırıyor.


Bu çevre felaketi ile ilgili yürütlen çalışmları ilk ağızdan takip etmek için http://www.deepwaterhorizonresponse.com

Click to enlarge! Illustration of placement of subsea oil recovery system on Leak No. 2
Büyütmek için tıklayın! BP’nin sızıntıyı önlemek üzere yaptığını huni.
Bu temizleme çalışmalarına ek olarak üretilen çözüm önerileriyse sanki bir kıraathanede memleketi kurtaran insanların sohbetlerinden çıkan fikirler gibi..
İşi ciddiye alan kuaförler devreye girdi, özellikle de hayvan kuaförleri ve çiftçiler. Amaç, petrolü emmesi için sızıntının olduğu yere tonlarca saç ve tüy göndermek. Neden mi.. Çünkü saçlar yağlanır yani saçlarımız yağ topladığı için şampuanla yıkarız. Saç kökleri ve telleri, o muazzam yüzeyleri sayesinde bol miktarda yağ toplayabilir, bunu yaparken de sünger gibi şişmez. Petrol de bir tür yağ olduğuna göre, saç ve tüy bunu emmeye en uygun malzemelerden biri. İşte bunu temel alan ve bu kampanyayı örgütleyen Matter of Trust (Güven Meselesi) yardım kuruluşuna göre, bu pek de şaşırtıcı bir önlem değil. Hatta Amerikan Çevre Koruma Dairesi, bu teknolojiyi deneyip onaylamış.
BP yetkililerinin aktardığına habere göre, şirket kuyuyu eski lastikler ve golf topları ile doldurmayı düşünüyor. Amerikan Sahil Muhafaza’sından bir amiral, şeritler halinde kesilmiş lastik parçaların, yüksek basınçla deniz yatağına fırlatılarak deliği tıkayabileceği görüşünü savunuyor.
Luisyana Valisi, yapay bir ada yapmayı öneriyor. Böylece hem sahilller petrol tabakasından korunacak hem de gelecekte meydana gelebilecek olan kasırgalarda bu yapay ada bariyer işlevi görecek. Ama bu öneriyi eleştirenlere göre, bu çok basit bir yaklaşım. Çünkü Mississipi Deltası yerbilimsel süreç boyunca batmaya devam edecek ve yapılması düşünülen yapay ada en iyi ihtimalle deltanın mezartaşı olacak.
Sızıntının olduğu yere atom bombası atılması bile önerildi. Böylece belli bir miktar radyasyon (ışınım) yayılsa bile denizin dibinden fışkıran petrolün durdurulabileceği belirtiliyor. Öyle ki, Amerika Enerji Dairesi’ne göre, Sovyetler bu yöntemi Özbekistan’da başarılı bir şekilde uygulamış ve gaz sızdıran kuyudaki sızıntı önlemiş.
Kaynakça
BBCTürkçe, 2010. ‘Meksika Körfezi’ndeki tüm temizlik maliyetini BP üstlenmeli’, Çevre/İklim, BBC Türkçe Servisi, Londra, İngiltere, http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2010/05/100513_obamaoil.shtml, 13 Mayıs 2010 tarihinde ulaşıldı.
BBCTürkçe, 2010. Petrol sızıntısına karşı saç ve tüy çözümü, Çevre/İklim, BBC Türkçe Servisi, Londra, İngiltere, http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2010/05/100510_bp_oil_slick.shtml, 13 Mayıs 2010 tarihinde ulaşıldı.
BBCTürkçe, 2010. BP’nin ‘dev hunisi’ yola çıktı, Çevre/İklim, BBC Türkçe Servisi, Londra, İngiltere, http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2010/05/100506_bp.shtml, 13 Mayıs 2010 tarihinde ulaşıldı.
Hsu, J., 2010. Nuke the Gulf Oil Gusher, Russians Suggest, Technology, LiveScience, http://www.livescience.com/technology/russia-nuke-gulf-oil-well-100512.html, accessed at May 13th 2010.
O’Hanlon, L., 2010. Artificial Islands Can’t Save La. Coast, Say Geologists, Earth News, Discovery News, http://news.discovery.com/earth/barrier-islands-oil-spill.html, accessed at May 13th 2010.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.