3 Nisan 2012 Salı

Galileo Galilei kimdir - hayatı buluşları - çalışmaları

Galileo Galilei (15 Şubat 1564 – 8 Ocak 1642) bir İtalyan fizikçi, matematikçi, gökbilimci ve filozofu olup, Bilimsel devrim’de büyük bir rol oynamıştır.İtalya’nın Pisa kentinde 1564′de dünyaya geldi. Floransa’lı bir aileden dünyaya gelen Galilei’nin küçüklüğünden beri, makineler yapmaya ve işletmeye özel bir yeteneği vardı. On yedi yaşında üniversiteye girdi, felsefe öğrenimi yaptı ve matematik üzerine çalışmaya başladı.İki yıl sonra, Pisa Katedrali’nde, bir zincir ucunda sallanan lambayı gözleyerek, sarkacın salınımını kanununu buldu. Padova’ya gitmek zorunda kalınca, orada, üniversitede matematik dersleri verdi. Dinamik, akustik ve fizik çalışmalarını sürdürdü ve tamamladı. Özellikle astronomiyle ilgilendi.
 Kendi yaptığı bir astronomi dürbünü ile Ay’daki dağları ve çukurları açıkladı, Jüpiter’in uydularını, Satürn’ün halkasını, Güneş’in lekelerini, Venüs’ün evrelerini v.b. keşfetti. Böylece çalışmaları onu, Kopernik’in kuramını doğrulamaya götürdü: Güneş Dünya’nın değil, Dünya Güneş’in çeveresinde dönüyordu.
Ama rakipleri tarafından kiliseye şikayet edildi ve baskı altında kendi kuramını reddetmek zorunda bırakıldı. Floransa yakınlarına sürgün edilen Galilei, yetmiş sekiz yaşında Dünya’nın gene de döndüğüne inanmış olarak (bu pek doğru bir inanıştı) öldü.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.