4 Nisan 2012 Çarşamba

Elektronik kitaplar yaygınlaşıyor - E-kitap satın almak


ALMANYAˊda yapılan bir araştırmada her dört kişiden birinin Elektronik kitapları tercih ettiği, 5 yıl içinde ülkede Noelˊde satılan kitapların yarısının elektronik kitap olacağı belirtildi.
Deutche Welle, Hamburg Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya dayanarak, kitaplara ilgi duyan her 4 Almanˊdan 1ˊininhayatında 1 kez de olsa elektronik kitap okuduğunu bildirdi. Geçen yıl zamanzaman kitap satın alıp okuyan insanların yüzde 14ˊü en az bir kez elektronik kitap satın aldı. Yüzde 9ˊluk bir kesim ise ücretsiz elektronik kitap ve deneme metinlerini okudu. Araştırma yöneticilerinden Prof. Michael Clement, Almanyaˊda da bu alanda ABDˊdekine benzer büyük bir gelişme olduğunu söyledi. Clement, "Almanyaˊda gelecek 5 yıl içinde, Noel ticaretinin kitaplardan elde edilen cirosunun yüzde 50ˊsini elektronik kitapların oluşturacağından yola çıkıyoruz" dedi. E-kitap satın alanların geçen 12 Ayiçinde ortalama 57 euro harcadığı belirtildi. Ayrıca tüketiciler bir e-kitap için ortalama 15.84 euroluk fiyatı da normal olarak nitelendiriyor. Kullanıcılar, resimharita ya da özet gibi kitabın ek içeriklerine de önemveriyor.
Araştırmaya göre, elektronik kitap satın alanlar gelecekte de almayı planlıyor, elektronik kitap okumayanların ise gelecekte de böyle bir planı bulunmuyor. Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer önemli nokta da elektronik kitap okuyanların üçte birinin kitabı arkadaşları üzerinden edinmiş olması. Elektronik kitap almak isteyenlerin en sık başvurduğu site ise Amazon oldu. Geçen 12 ay içerisinde okuyucuların yüzde 57ˊsi Amazon, yüzde 27ˊsi iTunes, yüzde 18ˊi Thalia, yüzde 14ˊü Weltbild/Hugendubel ve yüzde 9ˊu da Libri üzerinden satın aldı.
(DHA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.