26 Nisan 2012 Perşembe

Badminton oyun kuralları - Badminton nasıl oynanır

Badminton oyun kuralları
Not: Aşağıdaki kurallarda geçen “ralli” sözcüğü, topun servis ile oyuna girmesi ile yere düşmesi arasında, oyuncuların karşılıklı olarak topa vurmasını ifade eder.

Maça başlarken:
Yazı tura atılır. Kazanan oyuncu servisi ya da sahalardan birini seçer.

Puanlama:
Bir maç üç set üzerinden oynanır. Bir sette 21 puana ilk ulaşan oyuncu seti kazanır. Üç setten ikisini kazanan oyuncu maçı kazanmış olur.
Her servis sonucunda oyunculardan birisi puan kazanır. (Eski puanlama sistemine göre, ralliyi kazanan bir oyuncu sadece servisi kendisi kullanmış ise puan kazanmaktaydı. Yeni puanlama kurallarına göre bir oyuncu, servisi rakibi kullanmış da olsa, ralliyi kazandığında puan kazanır. Yeni puanlama kuralları örn. masa tenisi ve voleybol puanlamasına benzemektedir.)
Puanların 20-20 eşit olması durumunda rakibinden 2 puan öne geçen oyuncu seti kazanır.
Puanların 29-29 eşit olması durumunda 30 puana ulaşan oyuncu seti kazanır.
Seti kazanan oyuncu, sonraki sette ilk servisi kullanır.
Set bitiminde oyuncular saha değiştirirler. Maçın üçüncü sete uzaması durumunda üçüncü sette oyunculardan herhangi birisi 11 puana ulaştığında oyuncular saha değiştirir.

Teklerde servis kuralları:
Setin başlangıcında (puanlar 0-0 iken) ve servisi kullanan oyuncunun o anki puanı çift sayı ise, servis sağdan kullanılır. Servisi karşılayan oyuncunun puanı, servisin kullanılmasında belirleyici değildir.

Servisi kullanan oyuncunun o anki puanı tek sayı ise, servis soldan kullanılır.
Badminton

Servisi kullanan oyuncu ralliyi kazanırsa hem bir puan kazanır, hem de servis kullanmaya devam eder. (Tabii olarak servisin kullanıldığı taraf değişir).
Servisi karşılayan oyuncunun ralliyi kazanması durumunda, bu oyuncu hem bir puan kazanır, hem de bir sonraki servisi kullanır. Oyuncunun servisi hangi taraftan kullanacağı yukarıdaki kurallarda belirtildiği gibidir.

Çiftlerde servis kuralları:
Bir takım, bir puan içerisinde yalnız bir servis kullanır. (Eski kurallara göre her takımın iki servis hakkı vardı, ancak yeni kurallarda bu değişti.)
Servis değişikliği aşağıdaki tabloda belirtilen şekilde uygulanır. Setin başlangıcında (puanlar 0-0 iken) ve servisi kullanan takımın o anki puanı çift sayı ise, servis sağdan kullanılır. Servisi karşılayan takımın puanı, servisin kullanılmasında belirleyici değildir.

Servisi kullanan takımın o anki puanı tek sayı ise, servis soldan kullanılır.

Çiftlerde takım oyuncularının saha değişimi şu şekilde olur:
Servis kullanan takım AB olsun. AB’nin puanı çift ise, örneğin skor 0-0 ise, servis şu şekilde kullanılır.

Eğer servisi kullanan takım (bu örnekte AB) bir puan kazanırsa, A ve B saha değiştirirler, A sonraki servisi kullanır. Servisi karşılayan takım oyuncuları, bulundukları sahayı değiştirmez. Skor: 1-0

Eğer puanı servisi karşılayan takım (CD) kazanırsa, CD’nin puanı çift ise C, tek ise D sonraki servisi kullanır. Servisi karşılayan takımın puan kazanması durumunda oyuncular saha değiştirmez. Skor: 1-1

Yukarıdaki kurallarda açıklandığı gibi, servisi kullanan takım puan kazanırsa, kazanan takım oyuncuları saha değiştirir ve önceki servisi kullanan oyuncu, servis kullanmaya devam eder. Servisi karşılayan takım puan kazanırsa, hiçbir oyuncu saha değiştirmez, kazanan takımın puanı çift ise sağdan, tek ise soldan servis kullanılarak oyuna devam edilir.
Çiftlerde servisi kullanan oyuncu servisi kullandıktan ve rakip takımda servisi karşılayan oyuncu servisi karşıladıktan sonra, her iki takımda da her oyuncu topa vurabilir. Bir takımın oyuncuları arasında topa vurma sırası gözetilmez.

Servis kullanılırken:
Raketin çerçevesi bel hizasının altında olmalıdır.
Raketin sapı çerçeveden yukarıda olmalıdır.
Servisi kullanan oyuncu tek hamlede servisi kullanmalıdır. Servisi kullanan oyuncu, servisi kullanırken topa vuramazsa, bu hatalı servis sayılır ve rakip oyuncu veya takım puanı kazanır.
Teklerde servis kullanılırken her iki oyuncunun da ayakları, servis kutularının içinde bulunmalıdır (çizgiye basılmamalıdır).
Çiftlerde servis kullanılıarken, servisi kullanan oyuncu ve servisi karşılayan oyuncu dışındaki iki oyuncu, servisi kullanan ve karşılayan oyuncuların görüşünü engellemeyecek şekilde, kendi sahalarında istedikleri yerde durabilirler.

Diğer kurallar:
Oyuncular topa vurdukları anda raketleri kendi sahaları içerisinde olmalıdır. Diğer bir deyişle, oyuncular topa rakibin sahasındayken file üzerinden vuramazlar.
Fileye temas faul sayılır, fileye temas eden oyuncu ralli’yi kaybetmiş olur.
Çizgi saha içinde sayılır. Topun çizgi üzerine düşmesi, saha içine düşmesi olarak değerlendirilir.
Bir set içinde oyunculardan herhangi birisi 11 puana ulaştığında oyuncular bir dakika dinlenme molası kullanırlar. (Diğer oyuncu 11 puana ulaştığında bir daha mola verilmez.)
Setler arasında oyuncular 2 dakika dinlenme molası kullanırlar.

Oyunda çizgi hakemi bulunmadığı durumda, oyuncular topun düştüğü yer konusunda tereddüt etmeleri durumunda anlaşarak son puanı yeniden oynayabilirler.
Oyun sürerken oyunun akışını engelleyen bir durum olduğunda (örneğin yan sahada oynanan topun bu sahaya düşmesi gibi) oyunculardan herhangi birisi “let” diyerek oyunun durmasını sağlar. Bu durumda en son oynanmakta olan puan tekrar edilir (servis tekrar kullanılır).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.