29 Mart 2012 Perşembe

AKP'nin özelleştirmeleri Türkiye'yi zarara uğratıyor mu?

Dersimiz: Devlet nasıl zarar eder?

AKP, Tekel'in içki bölümünü 2003 yılında 292 milyon dolara özelleştirdi. Satın alan Amerikalı grup şimdi 2 milyar dolara satıyor!
Türkiye'nin son yıllarda en çok tartışılan özelleştirmelerinden biri olan Mey İçki'nin satışında yeni bir tartışma daha başlıyor.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 2003 yılında Tekel'in içki ve sigara bölümlerini ayırmış, içki bölümünü de 292 milyon dolar veren Nurol, Limak, Özaltın, TÜTSAB Ortak Girişim Grubu'na satmıştı.
Aradan 3 yıl geçmeden, özelleştirmeden şirketi satın alan girişim grubu, 2006 yılında şirketin yüzde 90 hissesini 810 milyon dolara ABD'li özel sermaye fonu Texas Pacific Group (TPG) ye sattı. Aradaki fiyat farkının 200 milyon lirasının kur farkından geldiği belirtilse de aradaki fark adeta uçurum yaratmıştı.
Dün Financial Times gazetesinde yer alan habere göre, TPG Mey İçki'deki hissesini 2 milyar dolarlık bir değer üzerinden satışa çıkarmayı  ya da halka arz etmeyi planlıyor. Yani AKP hükümetinin 292 milyon dolar değer biçtiği bir şirket 7 yıl gibi kısa bir zamanda 10 katı değer kazanıp 2 milyar dolara yükselmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.