12 Mart 2012 Pazartesi

Rtürk, bugün ne giysem programına ağır bir ceza verdi


“Show TV Yayın Kuruluşu'nda hafta içi her gün saat 14:45 ile 17:30 arasında sunuculuğunu Özge Ulusoy'un yaptığı, modacı Hakan Akkaya, İvana Sert ve Uğurkan Erez'in juri üyeliğini yaptığı "Bugün Ne Giysem?" isimli bir yarışma yayınlanmaktadır. Yarışmada, juri karşısına çıkan yarışmacıların kıyafetleri juri üyeleri tarafından eleştirilmektedir.

Programın 19 Ocak Perşembe günü yayınlanan bölümü ile 20 Ocak Cuma gecesi ve 21 Ocak Cumartesi günü yayınlanan tekrar bölümlerine, lise öğrencisi olduğu tahmin edilen 18 yaşındaki öğrenci Aleyna D. yarışmacı olarak katılmıştır. Teyzesi ile yaşayan Aleyna'nın neden ailesiyle değil de teyzesiyle yaşadığını anlamaya çalışan juri üyeleri genç kıza yarışma formatıyla ilgili olmayan sorular sormuşlardır.

Vücut dilinden sorulardan rahatsız olduğu anlaşılan ve "Size daha sonra ayrıntılı anlatırım. Burda konuşmak istemiyorum. Söylemek istemiyorum şu anda. Size ayrı olarak özel olarak söyleyeyim. " ifadeleriyle konuyu kapatmaya çalışmasına rağmen, özel hayatıyla ilgili ard arda sorulan sorular sonucunda Aleyna isimli genç kızın annesi ve babasını hiç tanımadığı ve onlardan hiç haber almadığı anlaşılmış, genç kızın trajik hikayesi ortaya çıkmıştır.
 
 
Yarışmacı olan Aleyna isimli genç kız ile jüri üyeleri arasında geçen konuşmalardan da anlaşılacağı üzere, programın formatıyla hiç ilgili olmayan konularda yarışmacıya sorular sorulmuş, özel hayatıyla ilgili konuşmak istemeyen, anlatırken ve sorulara cevap verirken her halinden rahatsız olduğu anlaşılan genç kız özel hayatının gizliliğini korumak isterken zor durumda bırakılmıştır.

Trajik bir hikayeyle karşılaşan jüri üyelerinin genç kızın üzüntüsüne ve ağlamasına aldırmadan inatla özel hayatının ayrıntılarına girmeye çalışmaları ve program süresince ekranın alt kısmında "Stüdyoda duygusal dakikalar (17:02), beş yaşından beri annemi görmedim , Aleyna Hanım'ın gözyaşları vb." ifadelerle ve fonda duygusal müzik kullanımıyla izleyicinin dikkatinin çekilmeye çalışılması özel hayatın gizliliğine müdahale eder niteliktedir." denildi.
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), “Bugün Ne Giysem?” isimli yarışma programının yayınlandığı Show TV’ye 329 bin 694 TL ceza verdi.

Ceza, “Yayın, insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz” hükmünün ihlali nedeniyle verildi.

Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;

1 yorum:

  1. Kestikleri ceza az bile yarismacilarin orasina burasina laf söyleyinceye kadar biraz kendi haraketlerine dikkat etsinler

    YanıtlaSil

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.