-

Kan Tahlili ile Gebelik ilişkisi,hamilelik nasıl anlaşılır?

25 Kasım 2011 Cuma yazildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Öncelikle, Gebeliğin en erken dönemde tanısı için günümüzde üç yöntem vardır:

1-Kanda beta HCG hormonu ölçümü:

Bu ölçümle gebelik henüz adet gecikmesi olmadan önce, tercihan beklenen adetten 5 gün önce hata payı düşük bir şekilde anlaşılır. İsteyen herkes bir kliniğe başvurarak bu ölçümün yapılmasını isteyebilir. Şu anda gebeliğin daha erken tanısı için daha geçerli bir yöntem yoktur. Yani korunmasız bir ilişkiden hemen sonra gebelik oluşup oluşmadığını belileyebilen bir yöntem henüz geliştirlebilmiş değildir. Ancak korunmasız bir ilişkiden sonraki ilk 72 saatte bir doktora başvurularak muhtemel bir gebeliği önlemek %99.9 oranında mümkün olabilmektedir (Bu sayfada “acil korunma” bahsine bakın).

Ölçümde beta HCG (kliniğin referans değerlerine, yani raporda belirtilen değerlere göre değişmek üzere) 0-5 arası çıktığında gebe olmadığınızı teyid edebilirsiniz ve normal zamanda adet kanaması gerçekleştiğinde doktora başvurmanız gerekmez. Sonuç bu değerlerden yüksek çıktığında doktor muayenesi gerekir.

2-İdrarda gebelik testi:

Bu testler genellikle adet gecikmesi bir haftayı bulduktan sonra uygulanırlar. Eczanelerde satılan testler ile kliniklerde uygulanan testlerin hassasiyetleri daha farklıdır ve kliniklerde uygulananların daha hassas oldukları düşünülmektedir. Bu testlerin özellikleri test pozitif çıktığında gebeliğin gerçekten varolma olasılığının çok yüksek olması, negatif çıktığında ise gebeliğin gerçekten olmadığından tam olarak emin olmanın mümkün olmadığıdır.

Test negatif çıktığında gebelik belirtileri varsa ek bir önlem olarak teste bir doktor muayenesi eklenmesi önerilir.

Gebelik belirtileri yoksa belli bir süre adet kanaması beklenebilir (maksimum 10 gün beklemenizi öneririm) ve kanama gerçekleşmezse yine doktor muayenesinden geçmekte fayda vardır.

3-Doktor değerlendirmesi:

Biz bu değerlendirmede jinekolojik muayene bulguları, ultrasonografi ve gebelik testi bulguları ışığında sizin gebelik durumunuz hakkında size net bilgiler sunarız. Özellikle adet gecikme süresi uzun olan kadınlarımızın direkt olarak doktora başvurmaları önerilir.

Gebeliklerin planlı oluşması, istenmeyen gebeliklerin ortaya çıkmaması hepimizin arzusudur. Ancak insanoğlu varlığını sürdürdükçe sosyal, ekonomik, psikolojik, tıbbi bazı nedenlerle istenmeyen gebelikler her zaman olacaktır. Böyle durumlarda bu gebeliğin sonlandırılmasından doğacak tıbbi ve psikolojik sonuçlardan en az etkilenmek için temel koşul tanının erken konulması ve bu konuda ehliyeti olan tecrübeli kişilere başvurulmasıdır. Bu nedenle gebelikle ilgili en ufak bir şüpheniz olsa dahi derhal durumun açıklığa kavuşturulması için yukarıdaki bilgiler ışığında hareket edin.

0 yorum :

Lütfen Yorumunuzun anlaşılır ve imla kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz.

-